asseco Aimtec murr

Pick-by-Vision aneb asistovaná realita v logistice

Toshiba představila své nejnovější inteligentní brýle dynaEdge DE-100 a AR100 Viewer Assisted Reality, doplněné o specializované moduly. Nová funkce pick-by-vision pro výběr objednávek je navržena tak, aby umožnila špičkovou efektivitu pracovních postupů v odvětví logistiky.

 

Základem je technologie označovaná jako asistovaná realita, která přinese do průmyslových odvětví zjednodušení pracovních postupů, snadnou možnost vzdálené konzultace a pomoci při zachování volných rukou a usnadnění procesů v logistice, výrobě, údržbě a dalších odvětvích.
Nové funkce získaly chytré brýle dynaEdge díky strategickému partnerství Toshiby s firmou Ubimax, která vyvíjí řešení pro zlepšení pracovních toků zákazníků v průmyslových odvětvích. Logistický modul pro zrakové vychystávání xPick následuje předchozí systémy xMake, xInspect a xAssist jako poslední doplněk sady modulů pracujících s asistovanou realitou dynaEdge určenou pro podniky působící v průmyslovém sektoru.

Pro lepší produktivitu
Řešení je navrženo tak, aby zlepšilo produktivitu v průběhu pracovních postupů. Pomáhá při manuálním výběru, třídění a řízení zásob, při přijímání zboží a procesech odebírání. Vyšší efektivita je dosažena pomocí hands-free a displeje asistované reality s instrukcemi přenášenými přímo přes datové brýle do zorného pole zaměstnanců. Pro zvýšení úrovně přesnosti a další zefektivnění pracovních postupů mohou být do systému začleněny další prvky jako např. snímače čárového kódu, kontrola hmotnosti a lokalizační moduly.
„Odezva zákazníků a partnerů byla po uvedení naší první sady modulů ohromná. Na poptávku trhu jsme reagovali tím, že budeme dále rozšiřovat průmyslové pracovní postupy s rozšířenou úrovní řešení inteligentních brýlí, které provozujeme na platformě Windows. Systém xPick, běžící na platformě dynaEdge společnosti Toshiba, bude spolupracovat s našimi dosavadními moduly xMake, xInspect a xAssist, abychom pozdvihli efektivitu na zcela novou úroveň," uvedl Jan Junker, obchodní ředitel společnosti Ubimax.

Asistovaná realita není virtuální ani rozšířená
Virtuální realita dostává uživatele do počítačem vymodelovaného prostředí. Rozšířená realita zasazuje virtuální objekty do obrazu skutečného světa nebo naopak. Asistovaná realita je naopak zaměřena pouze na skutečný svět a přináší možnosti vzdálené pomoci a usnadnění procesů. Praktické využití by měla nacházet hlavně v podnikovém prostředí.
Jak už sám název napovídá, základní princip asistované reality je „asistence“. Klíčovým prvkem je hardwarové řešení využívající chytré monokulární brýle AR100 vybavené kamerou a displejem, doplněné mobilním mini počítačem dynaEdge DE-100 a softwarem pro komunikaci. Brýle, které má mobilní pracovník u sebe, slouží jako vstupní zařízení. Umožňují přenos dat v reálném čase a asistenci založenou na principu „Vidíš to, co vidím já“. Kamera brýlí může pořizovat nebo rovnou odesílat obrázky i videa. Displej umístěný v zorném poli uživatele pak zobrazuje pokyny od vzdáleného odborného konzultanta nebo pracovní postupy potřebné k dokončení činnosti. Ovládání minipočítače a brýlí je jednoduché a pohodlné, a rozšiřující funkce umožňují připojení na podnikové informační systémy.

Edge Computing – budoucnost firemní infrastruktury
Rozšířené možnosti asistované reality otevírají nadstavbové aplikace, které obraz z kamery analyzují, zpracovávají a redukují množství dat posílaných z dynaEdge zařízení do podnikových informačních systémů. Příkladem může být proces naskladňování zboží. Jednotlivé položky mohou být vybírány pouhým „pohledem“, přičemž dynaEdge zpracuje obrazová data s využitím OCR nástroje do podoby kódu zboží a vyšle do skladového softwaru informaci o naskladnění. Tento postup je označován jako Edge Computing a zahrnuje proces zpracování dat hned v místě jejich vzniku - „na okraji sítě“. Jeho výsledkem je optimalizace datových toků a současně snížení zátěže podnikových serverů.
Možnosti Edge Computingu v rámci řešení asistované reality v podání Toshiby rozšiřují specializované softwarové moduly vyvíjené strategickým partnerem, firmou Ubimax. Moduly jsou připraveny usnadnit začlenění asistované reality do logistických, výrobních, servisních a dalších procesů.
Využití asistované reality v mobilním pracovním prostředí umožní v blízké době rozšíření očekávaného mobilního datového připojení 5G. Jeho nástup bude znamenat další rozvoj počtu mobilních pracovníků a zvýšení množství IoT zařízení připojovaných k podnikovým sítím a přispěje také k využití nových technologií v podnikovém prostředí, mezi které patří např. asistované realita.

/fyi/

 
Publikováno: 30. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1983 článek mě zaujal 336
Zaujal Vás tento článek?
Ano