asseco Aimtec murr

Chytré řízení skladů a lokalizace pohybu v logistice

Ve vícestupňové a vysoce variabilní výrobě se intralogistika stává hlavním činitelem ovlivňujícím plynulost výroby. Společnost Foxcon4tech vyvinula systém pro chytré řízení logistiky, intralogistiky a přesné lokalizace ve výrobě a skladování, který vytváří unikátní prostředí pro kombinaci s podnikovými informačními systémy a systémy pro řízení výroby.

 

Klíčový aspekt efektivního výrobního procesu je optimalizovaný přesun materiálu do a z výroby. Tady však lze často narazit na typický problém, spočívající v tom, že systémy WMS a MES spolu nekomunikují a skladové a výrobní aktivity jsou řízeny výrobním plánem z ERP, který neumí adekvátně reagovat na nahodilosti, které výrobní proces přináší. Dalším častým problémem je nepřesnost inventury v systému způsobená lidským faktorem.

Přesná data ve správný čas
Prvním předpokladem pro efektivní intralogistiku je vždy zajištění přesné inventury v systému. To však neznamená pouze správné informace o kvantitě, ale i správné informace o poloze materiálu ve skladu. Typickým problémem řízených skladů typu WMS je spolehlivost personálu, kdy je zapotřebí každou operaci o přesunu materiálu ručně potvrzovat skenováním čárových kódů, což kromě určité nejistoty přináší i zvýšené náklady na činnost obsluhy. Řešením výše uvedených problémů je nasazení systému Track & Trace, který vhodným využitím technologie RTLS (Sledování pozice v reálném čase) zajistí plně autonomní lokalizaci polohy materiálu ve skladech a výrobě.
Efektivními toky materiálu následně zajistí nasazení modulu Smart Routing, který je schopen díky propojení klíčových systémů WMS a MES v reálném čase aktualizovat plán výrobních zakázek dle skutečného stavu výroby a vytvářet požadavky s přiřazenou prioritou pro obsluhu manipulační techniky. Intralogistické požadavky jsou vytvářeny za běhu a mohou zohlednit aktuální stav ve výrobním procesu, což ve vícestupňové výrobě často vede ke správnému rozhodování mezi neefektivním skladováním a efektivním přesunem na další operaci. Vedlejším efektem je statistika o využití intralogistických zdrojů - personálu a manipulační techniky.

Jiný než běžná konkurence
Od dostupných konkurenčních systémů se řešení Foxon4tech má odlišovat zejména tím, že umožňuje vytvořit na míru šitá řešení s integrováním vlastních softwarových nástrojů pro kontrolu produkce a logistiku s pokročilými technologiemi pro přesnou lokalizaci pohybu materiálu, vybavení a lidí. Také poskytuje pokročilou datovou analytiku založenou na umělé inteligenci a vlastní expertize z automatizace průmyslové produkce.
Řešení charakterizuje: Vylepšená logistika (z hlediska času a kapacity), efektivní synchronizace dynamických logistických procesů, nepřetržité sledování zásilek včetně spolehlivosti dodání, transparentnost nákladů, analýza souhrnných dat v reálném čase a neustále aktualizovaný přehled o logistické situaci.

 
Publikováno: 30. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1434 článek mě zaujal 312
Zaujal Vás tento článek?
Ano