asseco Aimtec murr

Čas je tím, čím můžeme konkurovat Asii

V běžných zakázkách rozhoduje většinou cena a kvalita. Provozovatelé speciálních průmyslových zařízení, jako jaderné elektrárny a ropovody, hledají především kvalitu a čas. Právě na krácení výrobního času při zachování kvality se zaměřila armaturka MSA z Dolního Benešova ve školení svých pracovníků.

 

V týdnu 19. až 24. listopadu bylo možné na výrobní hale MSA potkat mladé lidi v oranžových vestách se stopkami v rukách. Členové vítězného týmu soutěže Euroskills 2018 hledali, jak výrobu armatur zrychlit a zeštíhlit. Zároveň se tím připravovali na úkoly, které je čekají na mistrovství světa v profesních dovednostech Worldskills 2019.

Hledání časových rezerv
Ve velkosériové výrobě armatur výrazně narůstá asijská konkurence, která dotahuje tradiční firmy už i v kvalitě výroby. Aby se společnosti včetně českých udržely na trhu, musí se podle vedení MSA zaměřit na specifické aplikace, které jsou buďto velmi náročné na kvalitu produkce, nebo na čas realizace. Armaturka MSA má vlastní vývojové oddělení, takže je schopná svou produkci přizpůsobit požadavkům zákazníka. Nabízí tak celý výrobní cyklus od vývoje a vyprojektování armatury přes vlastní výrobu až po servis.
„Například v případě ropovodu představují armatury jen asi 2 % z celkové ceny, ale pokud nebudou dodány včas a v požadované kvalitě, nepůjde to bez nich. Čas tedy hraje zásadní roli,“ uvádí Vladimir Kononov, obchodní ředitel společnosti MSA. Podobným příkladem jsou jaderné elektrárny, kde probíhá výměna armatur během odstávek. Opět je tedy velký tlak na včasné dodání.
MSA se tedy zaměřila na hledání rezerv v délce výroby a pozvala si na to ruský národní tým, který zvítězil v letošním evropském šampionátu v profesních dovednostech. Jde o určitou formu synergie, kterou česká firma získala v roce 2008 kapitálovým vstupem ruského podniku Chelpipe na výrobu potrubí. Členové týmu analyzovali výrobní postupy v MSA a připravovali konkrétní opatření, která eliminují problémy jak v hmatatelné oblasti, např. zrychlení výrobních postupů a eliminace problémů při dodávkách materiálů, tak v rovině vztahů s firemními partnery.
Soutěž Worldskills (resp. regionální mistrovství Euroskills) probíhá každé dva roky od roku 1940. Mezi tradiční vítěze patří Čína, Jižní Korea, Brazílie, Švýcarsko a Rusko. Zajímavostí je, že Česko patří mezi 6 zemí z evropské osmadvacítky, které se této soutěže neúčastní. Celkově na mistrovstvích světa měří své síly na 80 států, včetně všech našich sousedů. Partnerem ruského týmu je Rosatom, který má mezi jeho členy i několik zaměstnanců svých dceřiných firem.

V jádru hlavně export
Produkce armaturky směřuje především do třech odvětví: jaderné energetiky, ropovodů a plynovodů. Při akvizici ze strany Chelpipe se spojila armaturka s výrobcem potrubí, takže obě firmy mohou společně nabízet zákazníkům kompletní potrubní trasy.
Jaderná energetika představuje asi 5‒15 % objemu tržeb MSA, ale patří k nejnáročnějším odvětvím na kvalitu produkce. První zkušenosti firma získala v roce 1975, kdy začala vyrábět armatury pro československé jaderné bloky. V současnosti jde na export zhruba 90 % její produkce a dodávky směřují především do projektů typu VVER, které staví Rosatom. V posledních letech šly největší dodávky do Ruska, Číny a Běloruska, v současnosti je nejvýznamnější zakázkou indická JE Kudankulam. Zakázka na komplexní dodávku armatur pro 3. a 4. blok této elektrárny má hodnotu v řádu milionů eur a bude probíhat od srpna 2019.
Hlavním byznysem firmy MSA jsou armatury pro plynovody a ropovody. Největšími zakázkami jsou nyní dodávky pro kompresní stanice plynovodu Nordstream. I zde platí, že do zahraničí směřuje naprostá většina produkce.

/vv/

 
Publikováno: 30. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1209 článek mě zaujal 292
Zaujal Vás tento článek?
Ano