asseco Aimtec murr

Rusko vyvíjí mobilní superpočítač

Společnost Roselektronika z ruské holdingové skupiny Rostec oznámila, že vybudovala kompaktní mobilní superpočítač, který nabídne výkon až 2,2 petaflops a má úložnou kapacitu 2,2 petabajtů.

 

Podle informací výrobce činí rozměry systému 1,9 m x 1,35 m x 1 m (jde tedy o opravdu kompaktní zařízení) a spotřebuje o 40 % méně elektrické energie než ostatní řešení na trhu. Informace o cenách tohoto superpočítače nebyla zveřejněna, ale jako potenciální zákazníky vidí jeho tvůrci v odvětví obrany a letectví, kde mobilní vysoce výkonné výpočty (HPC) mohou poskytnout široké spektrum využití, nebo uživatele z výzkumné a vzdělávací sféry. Oblasti aplikace zahrnují robotiku, počítačové vidění, hluboké učení, prediktivní modelování a rozsáhlou analýzu dat, včetně vesmírného průmyslu. „Může být použit např. k automatickému rozpoznávání objektů v satelitních snímcích, simulaci kosmické sondy a posuzování stavu jejich palubních systémů,“ uvedl Oleg Jevtušenko z Roselektronika.
Podle výrobce je superpočítač modulární škálovatelné konstrukce, což by mělo  umožnit vytvářet systémy jakékoliv velikosti. Jeho důležitou výhodou je unikátní systém ponorných kapalinových chladicích modulů, který také chrání hardware před vlhkostí a požárem mimo speciálně vybavené prostory. Tato funkce by pravděpodobně umožnila zákazníkům vytvářet mobilní výpočetní centra.
Procesor použitý v systému výrobce neuvádí, ale Roselektronika použila již dříve pro jiné typy systémů ruské domácí čipy Elbrus. Nejnovější verze (Elbrus 8CV) je 8jádrový procesor, který by se měl vyrábět ještě letos, má dosahovat výkonu kolem 512 teraflops s jednoduchou přesností nebo 256 teraflops s dvojitou přesností. Reálně je obtížné dosáhnout 2,2 petaflops v tak malém prostoru, konstatuje server TOP500, který přineslo informaci o ruském systému s tím, že DGX-2 firmy NVIDIA dokáže dodat 2 petaflopy v ještě menším prostoru, ale v tomto případě jde o hybridní 16/32 bitové smíšené čipy založené na specializovaných tenzorových jádrech v systémech 16 V100 GPU.

/vv/

 
Publikováno: 30. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1391 článek mě zaujal 357
Zaujal Vás tento článek?
Ano