asseco Aimtec murr

Zpracování plastů v éře digitalizace

Výstaviště Friedrichshafen na Bodamském jezeře, kde letos v říjnu probíhal mezinárodní veletrh Fakuma pro zpracování plastů, navštívilo během tří veletržních dnů 47 650 odborných návštěvníků ze 126 zemí. Své produkty a služby představilo více než 1900 vystavovatelů z plastikářské branže ze čtyř desítek zemí.

 

Jednou za dva roky se Friedrichshafen stává Mekkou plastikářského světa, kde se setkávají všechny významné firmy v oboru. K renomé a prestiži veletrhu Fakuma v oblasti technického průmyslu významně přispívá jasná orientace na zpracování plastů, a ne jako multitechnologická akce zaměřená na problematiku plastů. Veletrh je přísně orientován na praxi, procesy zpracování plastů a přenos technologií.

Zájem o technologie i udržitelnost
Jak konstatují organizátoři, globální průmysl plastů se více než jen přizpůsobuje požadavkům trhu. Proaktivní technologická transformace se ukazuje jako úspěšná v oblasti zpracování plastů, na scénu nastupují nové materiály, efektivnější výrobní procesy, 3D a 4D alternativy tisku, digitalizovaná a automatizovaná výrobní řešení, snížená spotřeba energie pro stroje a systémy.
Ať už jde o vstřikování, vytlačování, termoformování nebo 3D tisk, nabídl veletrh detailní přehled o všech relevantních procesech. Na Fakumě se proto představila zejména výroba cenově dostupných a současně odolných plastů, řešení s lehkou konstrukcí, stejně tak jako široké portfolio nových materiálů. Pro výrobu a zpracování lehkých materiálů jsou potřeba často specifické stroje a nástroje.
Nové stroje, přizpůsobené nástroje, integrovaná kontrola jakosti, řiditelná hydraulika a stále větší podíl elektrického pohonu a v neposlední řadě síťové, a tedy komunikační regulátory, doplněné softwarem. Z expozic bylo zřejmé, že pozornost se soustřeďuje na nejnovější technologie, které slibují velmi atraktivní výhody, stejně jako procesy a nástroje pro efektivní zpracování plastů pomocí vstřikování, vytlačování, tepelné tvarování a 3D tisk. Podstatná část expozic byla proto věnována dalšímu z klíčových témat veletrhu: Aditivní výrobě a 3D/4D tiskovým technologiím, kde se na scéně objevuje stále více nových dodavatelů z celého světa, kteří doplňují portfolio 3D tisku o další zajímavá řešení.
Průmysl plastů se neustále digitálně rozvíjí, což je zřejmé z velké poptávky po zařízeních a systémech Průmyslu 4.0. Dokladem toho je i tlak na automatizaci výrobních procesů, kde se uplatňuje optimalizace, kterou umožňují právě digitální technologie. Její součástí je i nasazování robotických řešení, která se u výrobců strojů pro plastikářský průmysl začínají objevovat stále častěji. Pestrá plejáda těchto zařízení se představila i ve Friedrichshafenu - plně automatické roboty a lisy, stejně jako laminovací systémy, CNC obráběcí centra a vakuové lisy pro výrobu tvarovaných dílů apod.
A nejen to - na letošním ročníku veletrhu byla více než kdy dříve diskutována i problematika udržitelnosti, včetně aspektů, jako je recyklace plastů, úspora materiálu a biomateriály, protože požadavky uživatelů plastů, jako je automobilový průmysl a výrobci spotřebního zboží a obalů, jsou čím dál tím náročnější. Součástí programu veletrhu se tak stala i témata nakládání s odpady a recyklace, která se snažila nabídnout odpověď na otázky: Co se stane s PE, PS, ABS nebo PET a CFRP, když se v jeho prvním životě stalo zastaralým? Trh s plasty stále více formuje téma „zelených" materiálů a plastikářský průmysl se již několik let stává udržitelnějším, častěji se recyklují i vysoce kvalitní materiály, jako je CFRP.

Kritickým článkem je člověk
Přes všechny tyto aspekty úspěšné modernizace a přesunu k digitálním technologiím se však ani světu pletařského průmyslu nevyhnuly některé problémy moderní doby. Zejména ty, které jsou spojeny s lidským faktorem. Ekonomickému růstu průmyslu zpracování plastů brání pouze nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Proto jsou i odborné akce jako Fakuma stále častěji využívány k náboru. Objektivně zaměřený doplňkový program je pro profesionály a specialisty v oboru ideální příležitostí pro další odborné vzdělávání. Letošní série akcí zahrnující téměř sedm desítek technických prezentací byla i z tohoto důvodu ideálním místem pro odborné návštěvníky a vystavující firmy, aby získaly komplexní informace o nejrůznějších otázkách.

/kp/

 
Publikováno: 30. 1. 2019 | Počet zobrazení: 1285 článek mě zaujal 333
Zaujal Vás tento článek?
Ano