asseco Aimtec murr

Kepler odchází, na řadě je TESS

Po devíti letech, během nichž putoval hlubinami vesmíru a hledal tzv. exoplanety (vzdálené planety mimo naši sluneční soustavu), ukončil nyní oficiálně svou misi kosmický teleskop Kepler.

 

Než definitivně vyčerpal palivo potřebné pro další vědecké operace, objevil přes 2600 exoplanet. NASA podle analýzy jeho objevů dospěla k závěru, že 20 až 50 % hvězd viditelných na noční obloze má zřejmě malé planety velikostí podobné Zemi, které se nacházejí v tzv. obyvatelných zónách. Obíhají v takové vzdálenosti od svých mateřských hvězd, že by na nich mohla existovat kapalná voda, klíčová složka života.
Mise sondy Kepler o hmotnosti 1039 kg se původně plánovala na 3,5 roku. Během nich nepřetržitě zkoumala 150 tisíc hvězd v souhvězdí Labutě. Pozorování po čtyřech letech dočasně zastavily mechanické poruchy. Nakonec se ale podařilo funkčnost zařízení prodloužit v rámci mise K2, která rozšířila množství sledovaných hvězd na více než půl milionu.
V dubnu NASA vypustila další vesmírný dalekohled TESS, satelit pro výzkum tranzitujících exoplanet, který bude navazovat na Keplerův výzkum. TESS by měl být schopen skenovat zhruba 350krát větší plochu než Kepler, a díky tomu nalézt také mnohem větší počet exoplanet. Zatímco Kepler se zaměřoval hlavně na méně jasné hvězdy, TESS vybavený čtyřmi fotoaparáty se širokoúhlými objektivy s velkou clonou bude specializován na výzkum velmi jasných hvězd.

 
Publikováno: 1. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1652 článek mě zaujal 343
Zaujal Vás tento článek?
Ano