asseco Aimtec murr

Součinnost mezi akademickou a průmyslovou sférou

Koncem roku společnost MVB Opava bezplatně zapůjčila brněnské technické univerzitě zařízení v ceně 10 mil. Kč, které vzniklo v rámci jejich vzájemné spolupráce.

 
Jde o kapalinový chemisorpční Scrubber, který je charakterizován jako tzv. pračka vzduchu, což asi nejlépe vystihuje účel tohoto zařízení. Prototyp je výsledkem spolupráce Fakulty chemické a Fakulty strojního inženýrství VUT s firmou MVB Opava a nabízí podstatné zvýšení účinnosti stávajících čističek vzduchu. V budoucnu by toto zařízení mohlo vyčistit až 90 % škodlivin ze vzduchu.
„Když se něco vypustí do vody, vznikne stopa, s jejíž pomocí lze obvykle najít konkrétního viníka, ale vzduch se chrání velice obtížně. Proto čistotu ovzduší, jak chemickou, tak prašnou, je třeba hlídat,“ říká Tomáš Svěrák, zástupce ČR v pracovní skupině Separačních procesů asociace European Federation of Chemical Engineering. Zařízení Scrubber přitom dosahuje účinku poměrně jednoduchým způsobem. „Vytváříme clonu roztoku s příslušnými chemikáliemi, kterou prochází vzduch, a tím dochází k čištění. Snažíme se dosáhnout optimální kvality kontaktu vzduch-kapalina,“ objasňuje Tomáš Svěrák. Před dvěma lety byla první varianta tohoto zařízení s úspěchem nainstalována u největšího výrobce léčiv na Ukrajině PJSC Farmak, kde čistí veškeré výdechy rozsáhlé chemické výroby.
„Účinnost současných Scrubberů je kolem 50 % a my jsme schopni to vytáhnout už k 90 procentům. Plánujeme vyrábět malé, intenzivní zařízení, které si bude moci pořídit kdokoliv. Naše ideální představa je, že systém pro zachytávání prachu bude časem na každém domě,“ komentuje budoucí vizi Tomáš Svěrák.
Zařízení je v současné době nejzajímavějším projektem Skupiny chemického inženýrství, která vznikla před lety díky spolupráci mezi Ústavem chemie materiálů Fakulty chemické a Laboratoří přenosu tepla a proudění Fakulty strojního inženýrství VUT. Významným prvkem spojeným s bezplatnou instalací Scrubberu na Fakultě chemické VUT je umožnění studentům a doktorandům testovat na zařízení separaci CO2 z ovzduší.
 
Publikováno: 27. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1276 článek mě zaujal 308
Zaujal Vás tento článek?
Ano