asseco Aimtec murr

Chytrý zámek hackeři nepřekonali

Odborníci z VUT v Brně vypracovali systém elektronických programovatelných zámků, které rozpoznají, zda máte oprávnění projít dveřmi. Nepotřebují k tomu proud ze sítě, energii získávají přímo z klíče.

 

Pro žďárského výrobce zámků Tokoz navrhli vědci z Ústavu mikroelektroniky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) VUT pod vedením Pavla Šteffana unikátní elektronický systém ePRO. Jde o chytrý zámek, který firma prezentovala na veletrhu Security Essen a který si nechala  testovat i na soutěžích hackerů - jeho zabezpečení se prolomit nepodařilo. I v případě, že by se útočníkovi podařilo softwarovou ochranu překonat, musí mít k dispozici ten správný klíč. Zařízení má totiž ve srovnání s čistě elektronickými systémy dvojí ochranu.
Chytré zámky se od běžných neliší, uvnitř ale skrývají zabezpečovací systém, který rozpozná, zda je majitel klíče právě v daný moment oprávněný ke vstupu. Velká část elektronických zámků je závislá na přívodu elektřiny a díky tomu je lze snadno napadnout. V tomto případě je nositelem energie přímo klíč, takže není potřeba zavádět novou elektroinstalaci ani připojovat zámek k síti.
Firma chce systém nabízet provozovatelům strategických objektů, jako jsou nemocnice, letiště, armádní sklady nebo objekty bez přívodu elektrické energie. Do všech dveří v objektu bude stačit jediný klíč, který se dá naprogramovat tak, aby dovnitř vpustil pouze oprávněné osoby, a to ve vybraném čase a období. V zámku i klíči je software, který zkontroluje, zda jde o správného uživatele a odemčení dveří mu buď povolí, nebo ne. Navíc jde ze zámku dodatečně zjistit vstupy a odchody osob, případně i pokusy otevřít dveře neoprávněnou osobou.
Princip zámků, které získávají energii přímo z klíče, není zcela nový. „Řešení je ale unikátní v množství energie, které je klíč schopen přenést, aby došlo k ověření uživatele a také k mechanickému pohybu, tzn. odemčení. Přitom celá komunikace mezi zámkem a klíčem je velmi rychlá," vysvětluje Pavel Šteffan.
Jiné systémy využívají ke komunikaci mezi klíčem a zámkem dva vodiče. Jedním je vedeno napájení zámku z klíče a druhým se posílají data. V zámku ePRO je pouze jeden vodič, kterým se přenáší zašifrovaná data o povolení přístupu do objektu i energie k odemknutí zámku.

Radana Kolčavová

 
Publikováno: 27. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1302 článek mě zaujal 328
Zaujal Vás tento článek?
Ano