asseco Aimtec murr

Dobře rozehraná partie

Kampaň nesoucí název LOGIQ - Iscar Chess Lines, kterou uvedla společnost Iscar v závěru loňského roku, je pojata jako šachová partie. Představuje různé řady obráběcích nástrojů v podobě šachových figurek. Jejich cílem je pomocí logických kroků dosáhnout nejlepší řešení - vítězné finále.

 

V případě obráběcích nástrojů to zajišťují inovace a volba optimální varianty pro různé typy aplikací na základě maximálního uplatnění jejich možností a výhod pro uživatele. Ti mají k dispozici i četné podpůrné systémy pro kvalifikované rozhodování, vyvinuté na základě mnohaletých zkušeností specialistů Iscaru.

Zaměřeno na rychlost a efektivitu obrábění
Všechny představované produktové novinky jsou v duchu konceptu inteligentního obrábění a Průmyslu 4.0. Různé prvky obráběcích procesů jsou počítačovými systémy propojeny do komplexně pojatého celku, využívajícího pro své řízení nezřídka i umělou inteligenci. Mnoho strojních zařízení je vzájemně propojeno v síti, jejímž prostřednictvím si předávají potřebná výrobní data a stroje s nástroji mezi sebou komunikují. Nástroje nové generace budou mít vestavěné senzory, umožňující např. monitorovat svou životnost a sledovat počet pracovních hodin pro dosažení co nejvyšší produktivity. Podívejme se tedy na aktuální portfolio produktových řad blíže.

Upichování a zapichování
Nové nástroje řady LOGIQGrip reprezentuje LOGIQ5Grip - inovativní úsporná 5lůžková zapichovací planžeta s mimořádnou životností. Vyměnitelná planžeta je vsazena do nožového držáku a osazena destičkami TangGrip šířky 2 a 3 mm pro upichování a zapichování. Do planžety lze také upnout nejužší vyměnitelnou destičku na trhu - LOGIQSlim, kterou je možné provádět upichování i zapichování v šířce pouhých 0,6 mm.
K dalším unikátním řešením přesahujícím možnosti běžných nástrojů patří i tenké destičky SlimSlit do prořezávacích kotoučových fréz, které jsou vůbec nejužšími nástroji tohoto typu na trhu. Až dosud byly úzké drážky vyráběny monolitními karbidovými frézami bez utvařečů, ale nové frézy SlimSlit s destičkami SlimGrip umožňují drážkování a prořezávání již od šířky 0,6 mm. Jsou opatřeny systémem vnitřního chlazení pro lepší odvod třísek a výsledkem je až trojnásobná produktivita než s dosavadními nástroji.
Břitové destičky TangFGrip umožňují zapichování i při vysokých hodnotách posuvu na konvenčních strojích s osou X s použitím planžet TangForte.
U strojů jen s osou X může být vertikální planžeta v ose X kombinovaná s unikátním jehlovým upínacím blokem X a osazena na všech typech strojů. S novým systémem úhlových bloků a šikmých nožů je možné upichovat při hodnotách posuvů až 0,5 mm na otáčku, což umožňuje dělení velkých průměrů při použití vysokých posuvů bez vibrací s až čtyřnásobnou produktivitou u všech typů strojů.
Řada Penta je nyní bohatší o novou 5břitou destičku PentaCut pro obrábění miniaturních dílů. Tvar a konstrukce destiček otevírá nové aplikační možnosti. Destičky a nožové prvky v pravém i levém provedení umožňují precizní obrábění malých dílů obrábění podél čela osazení. Jednotlivé utvařeče třísek jsou ideální pro přesné obrábění a poskytují vynikající stupeň opakovatelnosti i při výměně břitu.
K novinkám patří i prodloužená destička SwisCut v kombinaci s kompaktním nástrojem pro hluboké drážkování na strojích typu swiss umožňující snadné upichování a zapichování. Destičku lze vyjmout i zepředu, když jsou obě strany nástroje zablokovány. Možnost upnutí z pravé i levé strany nástroje snižuje počet typů a tím dosažení úspor. Nové destičky jsou širší a mohutnější, což zaručuje stabilní zpětné soustružení, upichování, zapichování i závitování. Za pozornost stojí i kompaktní modulární adaptéry pro upichování a zapichování GripMaster řady ModuGrip.

Výkonné frézování
V rámci řady LOGIQMill představila firma inteligentní frézovací nástroje SolidMill a MultiMaster s výměnnými břity. Výměnné karbidové hlavice MultiMaster pro čelní frézování jsou k dispozici v délkách 1,5násobku nástroje. Hlavice mají i delší řezné hrany, které umožňují hrubování, polohrubování až dokončování a nabízejí vynikající možnosti zapouštění. Malé hlavice jsou vysoce účinné a vhodné pro vytváření drobných dutin, navíc umožňují práci v omezeném prostoru na malých strojích.
Monolitní karbidové čelní frézy I-Tec s unikátním systémem upnutí doplňují řadu MultiMaster a nabízejí větší průměr hlavice. Hlavice má na čele speciální tvar unášecích drážek pro její snadné upnutí a bezpečný přenos točivého momentu na frézovací část. Kompaktní konstrukce, spojení a krátké vyložení zaručují vyšší produktivitu oproti běžným hlavicím.
Řada frézovacích nástrojů NanMill disponuje nejmenší vyměnitelnou destičkou v kombinaci s malým průměrem vícezubého tělesa (minimální Ø je 8 mm, přesto je destička silná a trvanlivá). Unikátní tvar trojúhelníkové minidestičky poskytuje řezné hraně síly pro 90stupňové frézování a příkré zapouštěcí operace. Dostatečně silné jádro ve středu nástroje umožňuje přidat další destičky. Jejich výměna se provádí pomocí TORX klíče s magnetem pro snadné uchycení a snížení rizika ztráty destičky.
Nová skupina nástrojů Heli3Mill zahrnuje miniaturní břitové destičky se třemi ostrými řeznými hranami kombinované s malým průměrem tělesa pro přesné 90stupňové frézování bočních ploch. Velké jádro ve středu nástroje zaručuje jeho vysokou výkonnost a trvanlivost i s více destičkami a umožňuje velký úhel zapouštění při frézování. Vysoce pozitivní úhel snižuje řezné síly. Nástroj lze upnout s krátkým vyložením tak, aby odpovídal strojům typu swiss nebo MillTurn a zároveň zajistil optimální stabilitu obrábění.
Nový koncept čelních fréz ChamTwin je zaměřen na dosažení vysoké kvality drsnosti povrchu. Frézy mají odstupňované uložené destičky v lůžkách, což zajišťuje dokonalou povrchovou úpravu - dlouhé hladicí břity umožňují dosáhnout téměř kvality zrcadlového povrchu. Unikátní radiální a axiální umístění destiček zajišťuje optimální tvorbu a odvod třísek. Každá destička odebírá jen malou část hloubky třísky, takže chod nástroje je klidný a bez vibrací.
LOGIQ8Tang - nová ekonomická tangenciální 8břitá destička s výraznou chladicí geometrií, je určena pro aplikace hrubovacího frézování oceli a litiny. Díky velmi pevnému uložení a upnutí v rybinovitém lůžku se vyznačuje vysokými posuvy a trvanlivostí. Při práci v extrémních řezných podmínkách tangenciální uložení destiček redukuje řezné síly na upínací šroub, což eliminuje střihové síly na šroub. Novinky frézovacího portfolia doplnily i speciálně tvarované destičky pro tvarové obrábění řady Tor6Mill s šesti řeznými hranami.

Inteligentní nástroje pro soustružení
Iscar rozšiřuje řadu nožových držáků s vnitřním chlazením o držáky s nově navrženým systémem vnitřního chlazení. Nová řada JetCut je vhodná pro vysoké a standardní hodnoty tlaku chladicí kapaliny, jejíž přívod nástrojem je přesně směrován k řezné hraně břitové destičky, a tím je vysoce účinný.
Pod označením AluPTurn je nabízena i nová řada úsporných pozitivních oboustranných 4břitých soustružnických destiček pro obrábění hliníkových ploch. Extrémně pozitivní úhel sklonu a ostré řezné hrany destičky zajišťují čistý, jemný řez s nízkými řeznými silami. Leštěný povrch na čele destičky umožňuje neméně hladký odchod třísek.
Aplikace hlubokého vyvrtávání bývají obvykle komplikovány silnými vibracemi. Nové vyvrtávací tyče WhisperLine v provedení až do 10násobku délky nástroje nabízejí řešení tohoto problému. Integrální absorbér potlačuje vibrace řezných nástrojů a mechanismus pohlcování vibrací tak zajišťuje optimální drsnost povrchu a klidný chod operace soustružení.
Počet řezných hran na břitových destičkách nyní Iscar zdvojnásobuje i u nástrojů pro všeobecné operace soustružení. Nástroje LOGIQ4Turn je ekonomické řešení pro 80stupňové pozitivní oboustranné 4břité destičky. Nahrazuje jednostranné pozitivní 2břité destičky, jejich rybinovitý tvar zapadá do unikátního tvaru lůžka, což zajišťuje lepší uložení destičky i její stabilitu a také delší životnost nástroje. Držáky jsou k dispozici ve variantě s vnitřním chlazením i bez něj.  

Inovace v oblasti vrtání
LOGIQDrill je skupina inteligentních nástrojů pro vrtací operace, které přinášejí posun ve vrtání otvorů. V řadě SumoCham zavádí Iscar na trh nejmenší výměnnou vrtací hlavici na světě s průměrem již od 4 mm. Každá vrtací hlavice je připojena k ergonomickému klíči pro rychlé a bezpečné upnutí. Tyto vrtáky mají stejnou velikost stopky jako tvrdokovové vrtáky, ale výměna řezného břitu probíhá bez potřeby seřizovacího nástroje. Hlavice jsou vhodné pro všechny materiály včetně ocelí, nerezových ocelí, litiny, hliníku a žáruvzdorných slitin.
Nová řada hybridních vrtacích hlavic a vrtacích těles LOGIQ3Cham se třemi šroubovitými drážkami zvládá vysoké hodnoty posuvů, což významně zvyšuje produktivitu při výrobě otvorů. Lůžko destičky má unikátní tvar, který drží hlavici pevně v potřebné poloze a umožňuje mnohonásobnou výměnu hlavic. Ve své poloze zůstává i po každé výměně, což znamená časovou úsporu díky vyloučení potřeby nastavování po výměně břitu. Hlavice má samostředicí geometrii, minimální házivost a zajišťuje i dokonalou geometrii otvoru. Vrtáky zvládají i extrémní podmínky při vrtání do šikmé plochy a v přerušovaných vrtech.

Josef Vališka

 
Publikováno: 27. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1542 článek mě zaujal 285
Zaujal Vás tento článek?
Ano