asseco Aimtec murr

Novoroční přírůstky v portfoliu společnosti Tungaloy

Začátek roku 2019 přinesl celou řadu novinek a rozšíření produktového portfolia japonské společnosti Tungaloy. Jednou z nich bylo představení nejmenších fréz TungForce-Feed a druhou nový nástroj TurnTen-Feed pro těžké soustružení.

 

TungForce-Feed: Nejmenší frézy s VBD
Jde o velmi často používané frézy s vysokou produktivitou pro frézování vysokým posuvem v malých rozměrech. Nástroje TungForce-Feed jsou zákazníkům k dispozici od Ø 8 do 16 mm a umožňují frézovat při vysokých posuvech až při hloubce řezu 0,5 mm. Tyto nové frézy vynikají mimořádně vysokou produktivitou a ekonomikou při tvarovém frézování forem a zápustek v porovnání s běžnými monolitními frézami.
Břitové destičky fréz TungForce-Feed byly konstruovány japonským vývojovým týmem společnosti Tungaloy s ohledem na vznik co nejmenších řezných sil a efektivní odvod třísek z místa řezu. To je zajištěno optimálně navrženým úhlem čela a řezné hrany. Tato kombinovaná geometrie s mnohozubými tělesy umožňuje použití fréz v širším aplikačním rozsahu, než je běžné u standardních nástrojů a zároveň zajišťuje vysokou účinnost obrábění. Tuhost destiček dále zvyšuje schopnost odolat vysokému zatížení při obrábění, jejich lomu a případnému poškození tělesa nástroje. Větší velikost upínacího šroubku destičky, v porovnání se stejně velkými nástroji, tak výrazně přispívá k velmi bezpečnému upnutí destiček.   
Tuto novinku je možné osadit břitovými destičkami se dvěma typy karbidu dle obráběného materiálu. AH3225 je nejnovějším povlakovaným karbidem pro obrábění oceli a nerezi, dále pak karbid AH8015 je určen zejména pro litinu, žáruvzdorné a těžkoobrobitelné materiály. Tělesa TungForce-Feed jsou vyráběna jak ve stopkovém, tak i modulárním provedení. Stopková tělesa jsou pak dále nabízena v krátké i dlouhé variantě dle potřeby vyložení nástroje.

TurnTen-Feed: Nástroj pro těžké soustružení
Komponenty vyráběné v leteckém, energetickém a těžkém strojírenství obvykle vyžadují velké objemy odebraného materiálu a vysokou časovou zátěž. Neustálé hledání řešení zvýšení produktivity a efektivity výroby je každodenní výzvou všech výrobců. Tyto rozměrné a finančně nákladné díly je třeba produktivně obrobit při zachování maximální spolehlivosti. Právě pro tyto aplikace byl vyvinut nový produkt TurnTen-Feed.    
Novinka klade nejvyšší prioritu na spolehlivost a efektivitu v širokém spektru aplikací od středního po těžké operace soustružení. Výhodou použitých břitových destiček je jejich oboustranná geometrie s 10 řeznými hranami. Tuhé upnutí v lůžku zajišťuje vysokou spolehlivost a stabilitu i při těch nejnáročnějších operacích. Speciálně navržená geometrie destičky s utvařečem MNW byla přizpůsobena plynulému odvodu třísky, zatímco integrovaná wiper geometrie destičky umožňuje použití hodnot posuvu až 2 mm/ot.    
Dle aplikace je dále možné využít dvou rozměrů destiček POMG110612 a POMG130612, které nabízí obrovskou ekonomickou úsporu oproti standardním ISO destičkám CNMM1606 a SNMM1906. Maximální výkon při obrábění vysokými řeznými rychlostmi je zaručen díky aplikaci nejnovější řady karbidových materiálů s CVD povlakem T9200.
Zákazník může vybírat z nabídky dvou typů těles, které dále rozšiřují oblast použití těchto nástrojů. Typ tělesa HD (High Depth-of-cut) je určen pro velkou hloubku řezu až 7 mm, zatímco geometrie tělesa HF (High Feed) je připravena pro soustružení vysokým posuvem až 2 mm/ot. Oba typy držáků lze použít pro identickou břitovou destičku v dané velikosti.

Michal Karkoš, michal.karkos@tungaloy.cz

 
Publikováno: 27. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1474 článek mě zaujal 333
Zaujal Vás tento článek?
Ano