asseco Aimtec murr

Tři na jeden 3-D úder

Rakouský specialista na výrobu tvrdokovu a nástrojů Boehlerit rozšiřuje svůj frézovací program o tři další nástrojové systémy pro obrábění tvrdých, odolnějších materiálů.

 
Již předtím byl v programu multifunkční nástrojový systém s DELTAtec 90P Feed, nyní se produktové portfolio rozšířilo o nástroje menších i větších rozměrů. Pro dokončování byl speciálně vyvinut kopírovací nástroj s kulovou hlavou BALLtec a z toho vyplývající dvě nové geometrie: Předdokončovací N - geometrie s neutrálním úhlem čela, a pro jemné dokončování F - geometrie s pozitivním úhlem čela. Především F - geometrie zajišťuje díky nízkým řezným silám obrábění bez vibrací. Tyto nástroje lze kombinovat s prodloužením s tlumením vibrací Vidat od technologického partnera Bilz. Podobně jsou vhodná tvrdokovová prodloužení od firmy Boehlerit. Tělesa nástrojů BALLtec jsou vyrobena ve vysoce přesném ocelovém provedení a v nabídce je i kalené provedení s tvrdokovovou stopkou.
Rovněž pro dokončování, ale ve větším rozsahu průměrů (16 až 25 mm), je vhodný frézovací systém RHOMBICtec, zejména pro 90stupňové frézování, rovinné frézování a frézování tvarů při výrobě forem a zápustek.
„Speciálně v tomto systému vyměnitelných břitových destiček je dostupná dokončovací destička s Wiper geometrií pro dosažení velmi dobré kvality povrchu,“ vysvětluje Andre Feiel, vedoucí vývoje v oblasti soustružení a frézování firmy Boehlerit.
Úplně nový je program ISO 00P pro hrubování. Ten je dostupný ve velmi širokém spektru co do počtu zubů i průměrů kruhových destiček. Může být použit pro obrábění široké škály ocelí, litinových materiálů, tvrzených ocelí, nerezových materiálů a dalších.
Experti na tvrdokovy a nástroje z mateřské firmy v Kapfenbergu se u všech tří nástrojových systémů zaměřili při vývoji především na výkon. Nové typy řezných materiálů jsou vyrobeny z extra tvrdé ultrajemné jakosti BCH23M nebo BCH30M jen se třemi procenty kobaltu, které v kombinaci s ROMBItec a BALLtec jsou vhodné pro dokončovací operace v nejtvrdších materiálech (až 70 HRC). Tato jakost je k dispozici také pro program ISO 00P. Dvě jakosti vyvinuté s ohledem na výrobu forem a zápustek doplňují tento program: BCH05M je opatřen CVD povlakem a v kombinaci s ISO 00P je vhodný pro oblast vysokých posuvů díky vysoce stabilní řezné hraně. Na rozdíl od toho je univerzální jakost BCH10M k dispozici pro BALLtec, RHOMICtec i ISO 00P.
Foto: Boehlerit
 
Publikováno: 27. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1300 článek mě zaujal 295
Zaujal Vás tento článek?
Ano