asseco Aimtec murr

ERP aneb výroba pod taktovkou počítačů

Historie podnikových informačních systémů, bez nichž se dnes moderní globalizovaný průmysl už nedokáže obejít, má sice mnohem kratší historii než průmyslová výroba, které stačilo pouhých pár století, aby dramaticky změnila mnohatisíciletou historii lidstva, ale měla obdobný vliv na průmysl jako takový.

 
Stačilo pouhých pár desetiletí, po které nás provází nástup počítačů a s nimi spojených technologií, aby průmyslová výroba dneška získala podobu, jakou si naši předkové nedokázali ani představit. Dramatickými změnami ovšem prochází i samotné ERP - od prvních systémů fungujících na většinou solitérních prapředcích dnešních počítačů se vyvinula do podoby vysoce standardizovaných, vzájemně propojených a komunikujících všeobsahujících řešení, pokrývajících prakticky všechny myslitelné procesy a prvky výrobních cyklů a operací. Od přípravy výroby přes zajištění a kontrolu potřebných zdrojů a vlastní produkci až po distribuci zboží k zákazníkům, a případně i zpětnou vazbu od nich, ovlivňující následně další aktivity…
A nová éra digitalizace průmyslu, nástup IoT, ale i dramatický nárůst kybernetických rizik, staví před tvůrce i uživatele těchto systémů stále další nové výzvy.
 
Publikováno: 27. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1492 článek mě zaujal 336
Zaujal Vás tento článek?
Ano