asseco Aimtec murr

Španělsko zkouší teleskopickou větrnou elektrárnu

U ostrova Gran Canaria na pobřeží Las Palmas stojí od loňského léta první teleskopická mořská větrná elektrárna. Jde o projekt Elican, který má ověřit v reálném prostředí tuto nekonvenční nákladově efektivní konstrukci.

 

Projekt realizovaný EU ve spolupráci s firmou Esteyco Energia je financovaný evropským programem Horizont 2020. Jde o vybudování a odzkoušení prototypu hlubinné konstrukce pro příbřežní větrnou turbínu. Zahrnuje výrobu a instalaci teleskopické větrné věže v suchém doku postaveném pro tento účel, přepravu sestavy, balastování základny, instalaci 5MW větrné elektrárny na moři, připojení turbíny k rozvodné síti a sledování jejího provozu.

Elektrárna na svou pozici připluje
Teleskopická konfigurace věže snižuje těžiště během transportu, což umožňuje, aby spodní základová plošina dočasně fungovala jako samostabilizované plavidlo, nad nímž může být instalován celý předem sestavený systém. Po usazení základny se komora ve spodní části zaplaví vodou, aby stabilně dosedla na dno, přitom je vhodné jakékoliv podloží dna, včetně skalnatého. Jakmile je hotova balastní zátěž, mohou se začít vysunovat ostatní díly. Do své konečné podoby se věž zvedá pomocí kabelů a konvenčních zvedáků, jedna úroveň po druhé. Všechny práce jsou prováděny z jediné přístupové platformy.
Konstrukce se skládá ze železobetonové základny, která je odolnější vůči agresivnímu mořskému prostředí než kovová, a třídílné teleskopické věže, na níž je umístěna turbína Siemens-Gamesa o výkonu 5 MW.

Obejde se bez speciálních jeřábů
Podstatné je, že konstrukční řešení umožňuje montáž substruktury a větrné turbíny bez asistence speciálních plavidel s jeřáby, používaných pro standardní instalaci větrných elektráren na moři. Ke vztyčení stožáru a na něm umístěné turbínové jednotky postačí pouze hydraulické zvedáky. To může výrazně (asi o třetinu) pomoci snížit náklady na instalaci mořských větrných elektráren ve větších hloubkách (cca 35 m a více), které obvykle představují zhruba polovinu celkové ceny pobřežních větrných farem, což by mělo znamenat celkovou úsporu nákladů kolem 15 %.
Stavba elektrárny začala v lednu 2016. Samostavná pobřežní větrná turbína dorazila na své stanoviště v Plocanu u Gran Canaria v létě loňského roku a letos už by měly být k dispozici reálné výsledky experimentu. Instalační proces byl již analyzován prostřednictvím pokročilého numerického modelování a v průběhu pilotního testovacího provozu vykázal pozoruhodné výsledky.
Za hlavní výhody této technologie jsou považovány významné snížení nákladů oproti současným řešením, úplná nezávislost na použití speciálních plavidel a zvýšená šetrnost k životnímu prostředí, pokud jde o dopad na mořský život a uhlíkovou stopu.

 
Publikováno: 28. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1294 článek mě zaujal 298
Zaujal Vás tento článek?
Ano