asseco Aimtec murr

Vakuové izolační sklo otevírá nové možnosti

Na veletrhu BAU, který se konal v polovině ledna v Mnichově, představila společnost Guardian Glass inovativní technologii, jež mění způsob, jakým se vyrábí vysoce výkonná zasklení se zvýšenou energetickou účinností.

 
Guardian Vacuum IG  je izolační sklo sestávající ze dvou vzduchotěsně uzavřených tabulí. V prostoru mezi dvěma tepelně tvrzenými skly vymezeném rastrem miniaturních distančních prvků se vytvoří vakuum, které eliminuje jakékoliv plnění plynem a s ním spojené ztráty z vedení a proudění tepla. To umožnilo citelné snížení tepelných ztrát. Vakuová izolační skla s nízkoemisními povlaky mohou dosáhnout tepelně izolačního výkonu R-12 při celkové tloušťce izolačního skla pouze 8,3 mm. Výsledkem tak je o 75 % tenčí a o třetinu lehčí izolační sklo ve srovnání s tradičním nízkoemisním tepelně izolačním trojsklem.
Oproti běžnému izolačnímu trojsklu je Guardian Vacuum IG nejen tenčí a lehčí, ale disponuje i vyšší světelnou propustností a nižší odrazivosti. Jeho tepelně izolační vlastnosti se nemění a zůstávají stejné při různých úhlech instalace (od vertikální k horizontální poloze). Navíc je tepelně tvrzené a tím vhodné k použití i tam, kde musí být splněny příslušné bezpečnostní standardy.
Nová technologie byla poprvé použita u dveří chladicích boxů a vitrín v maloobchodním provozu, kde uživatelé ocenili zejména ničím neomezovaný průhled na vystavené zboží. Možnosti aplikačního využití jsou však mnohem širší, např. ve stavebnictví i s neustále se zpřísňujícími předpisy.
 
Publikováno: 28. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1420 článek mě zaujal 319
Zaujal Vás tento článek?
Ano