asseco Aimtec murr

Detekce používání mobilů při řízení

K nejčastějším příčinám dopravních nehod patří nepozornost řidiče způsobená manipulací s mobilním telefonem při jízdě. Ta je sice nezákonná, ale problém je s dokazováním těchto přečinů a obtížnou vymahatelností jejich právního postihu.

 

To by se však už brzy mohlo změnit. V Austrálii totiž policie testuje světově první systém dopravních kamer schopný detekovat mobilní telefony a zdokumentovat řidiče při tomto přestupku. Pro projekt byl zvolen kamerový systém firmy Acusensus, která vznikla právě díky tragédii způsobené používáním mobilu v autě. Její zakladatel Alex Jannink při autonehodě zaviněné řidičem manipulujícím s mobilem ztratil přítele, s nímž spolupracoval na vývoji kamer pro měření rychlosti. Rozhodl se proto vyvinout zařízení, které by umožnilo podobné přečiny zaznamenávat a umožnit za ně nezodpovědné řidiče postihovat. Už během několikaměsíčního zkušebního provozu zachytil jeho kamerový systém přes 11 tisíc řidičů při jízdě s mobilním telefonem v ruce.
Kamery jsou vybaveny umělou inteligencí a podle výrobce dokáží spolehlivě sledovat provoz bez ohledu na denní dobu a počasí, přičemž záznamy použitelné jako důkazní materiál jsou schopné pořizovat až do 300km rychlosti snímaného objektu. Algoritmy systému automaticky rozpoznávají řidiče manipulujícího s mobilním telefonem pomocí vysoce výkonné senzorové technologie, která poskytuje i přesné informace o rychlosti. Sledování umožňuje spolehlivou detekci všech vozidel, přičemž pokročilý automatizovaný rozpoznávací software minimalizuje falešné poplachy, a současně zajistí, že se nepřehlédnou skutečné přestupky.
Podle australské ministryně dopravy Melindy Pavey výsledky dosavadního sledování potvrzují nutnost trvalého zavedení takovéhoto dohledu. Zda k tomu dojde, rozhodnou výsledky tříměsíčního ostrého zkušebního provozu, který začal v lednu letošního roku. Poté bude mít policie k dispozici i mobilní verzi, kterou bude možné, podobně jako radary pro měření rychlosti, umístit kamkoli.
A pokud se kamerový systém pro zvyšování bezpečnosti na silnicích u protinožců osvědčí, můžeme se podobného řešení dočkat i v Evropě.

 
Publikováno: 28. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1523 článek mě zaujal 331
Zaujal Vás tento článek?
Ano