asseco Aimtec murr

České firmy se učí hospodařit se softwarem

Operační systémy a kancelářské balíky tvoří základní sadu softwaru, ale ne vždy je nutné pořizovat nejnovější verze.

 

Investice do softwaru jsou nemalé a vybavit např. středně velkou firmu správnými programy přijde i na stovky tisíc korun. I při využití zvýhodněných licencí zatíží nákup potřebného softwaru rozpočet, přičemž efekt nemusí být kýžený. „Jiná situace je v případě využití nákupu druhotných softwarových licencí, zejména v případě multilicencí, které oproti novým přinášejí výraznou úsporu,“ říká Patrik Sodoma, obchodní ředitel společnosti SoftwarePro.

Skutečně využijete to nejmodernější?
Příkladem může být nákup licencí kancelářského balíku pro 10 počítačů. V případě nových licencí nedojde k žádné finanční úspoře, avšak u licencí z druhé ruky lze ušetřit téměř 40 %. Jen o generaci starší multilicence přináší skoro 50% úsporu oproti předešlé verzi softwaru. To se může ještě znásobit, pokud dojde k odprodeji ve firmě nepotřebného softwaru. Klíčem k nemalým úsporám je v tomto případě rozpoznání reálné potřeby uživatelů.
I když je standardem kupovat nejnovější výrobky, které mají všechna možná vylepšení, ne vždy jsou skutečně potřeba. Je to podobné jako se smartphonem, kde také nevyužíváme všechny funkce. V současnosti už firmy sahají po o generaci starších programech za výhodnější ceny, přičemž podpora od výrobce i bezpečnostní aktualizace fungují stejně. Životní cyklus každé verze softwaru je v závislosti na produktu přibližně 10 let, přičemž nová vychází téměř každý rok. Zásadní je proto si položit otázku, zda využijeme ve firmě všechny funkcionality, které přináší nová verze.
Softwarové vybavení ve firmách je potřeba zejména kvůli zpracování dat, vytváření dokumentů či komunikaci se zákazníky. Musí být legální, kompatibilní s hardwarovým vybavením a v neposlední řadě s podporou výrobce k používané verzi. „Všechny tyto atributy ale splňuje i použitý software od specializovaného prodejce, navíc s finanční úsporou,“ dodává Patrik Sodoma.

Nové licence a drahý downgrade
Většina státních institucí jsou zatím v tomto ohledu pozadu. Mnohdy za to může jejich neznalost tohoto oboru, navíc jsou zde i další proměnné. Nové generace softwaru přinášejí evoluční změny, na které je nutno uživatele zaškolit, aby s nimi uměli pracovat. Ti se tomu nezřídka brání. A firmě kromě výdeje finančních prostředků nemusí přechod na novější verzi přinést žádné velké výhody.
Podstatný je i fakt, že starší počítače, běžné vybavení úřadů a státních institucí, nemusí novější verze správně přijmout, protože nemají dostatečný výpočetní výkon. I tak se většinou vypisují veřejné zakázky na nejaktuálnější verze softwaru. Po jejich zakoupení se ale i z výše uvedených důvodů IT oddělení uchylují k tzv. downgradu, kdy nejnovější licence není využita, ale je instalován software předchozí generace, což licence umožňuje. Finance na nové licence jsou tak ve finále vynaloženy zbytečně.

Pavel Gregor

 
Publikováno: 28. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1398 článek mě zaujal 313
Zaujal Vás tento článek?
Ano