asseco Aimtec murr

Rostlina-kyborg cestuje za světlem

Udržování pokojové rostliny v optimálních životních podmínkách není vždy snadné, ale co kdyby se o to mohly postarat samy?

 
Projekt hybridní kombinace rostliny a robota představili výzkumníci z bostonské MIT Media Lab. Nazývá se Elowan a představuje nový druh kybernetické formy života svého druhu, kdy rostlina „komunikuje" se stroji. Je vybavena detektory světla, mobilní robotickou platformou s kolečky a elektrodami připojenými ke stonku, listům a také v půdě, v niž je rostlina zasazena. Rostlina využívá své vlastní vnitřní elektrické signály související s vnímáním světla pro komunikaci s robotickým rozšířením, které ji následně dopravuje za světlem, jež rostlina potřebuje k životu a fotosyntetickým procesům. Systém umožňuje odhadovat a i vyhledat optimální zdroj světla.
„Rostliny vytvářejí přirozené bioelektrochemické signály v reakci na změny světla, gravitace, půdních podmínek, teploty a dalších podmínek prostředí, které ovlivňují jejich stav. Slabé signály jsou zesíleny a posílány na kola robotické platformy, která na jejich základě převeze rostlinu na místo s lepším světlem," vysvětluje blog MIT Media Lab.
 
Publikováno: 28. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1861 článek mě zaujal 357
Zaujal Vás tento článek?
Ano