asseco Aimtec murr

Elektronická rukavice dává robotům pocit dotyku

Vědci ze Stanfordské university vyvinuli elektronickou rukavici se senzory, která by mohla dát robotickým rukám obratnost lidské ruky včetně pocitu dotyku.

 
V článku publikovaném v časopise Science Robotics prezentoval tým inženýra chemie Zhenana Baoa, že senzory umožňují robotické ruce dotknout se jemné bobule a manipulovat s pingpongovým míčkem, aniž by je stlačila. Elektronická rukavice napodobuje způsob, jakým spolupracují vrstvy lidské pokožky vybavené čidly pro detekci tlaku, tepla a dalších podnětů citu.
Snímače na špičkách prstů rukavic měří současně intenzitu a směr tlaku - dvě vlastnosti nezbytné pro dosažení obratnosti ruky. Každý z těchto elektronických senzorů napodobující lidský mechanismus je vyroben ze tří pružných vrstev pracujících společně. Horní a spodní vrstva jsou elektricky aktivní, mezi nimi je gumový izolátor. Vědci použili mřížku elektrických linek na každou z obou čelních ploch a otočili tyto řádky kolmo k sobě, aby vytvořili hustou řadu malých snímacích pixelů. Když se robotický prst stlačí, vytlačí horní elektrody blíže, zvýší se skladovaná energie, přičemž struktura senzorů umožňuje mapovat intenzitu a směr tlaku na konkrétní body podobně jako lidská kůže. Tento vývoj ukazuje cestu, jak dát robotům schopnost snímání, jakou disponuje lidská pokožka.
 
Publikováno: 28. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1821 článek mě zaujal 378
Zaujal Vás tento článek?
Ano