asseco Aimtec murr

Tištěné srdce tepe jako skutečné

Tým výzkumníků z ETH Zurich vyvinul s použitím 3D tištěné formy funkční srdce ze silikonového kaučuku. Jde o jednu z nejpokročilejších dosud vytvořených replik našeho nejdůležitějšího orgánu.

 
Nejde sice o biologickou repliku skutečného srdce, ale zařízení, které by bylo možné využít jako dočasnou umělou pumpu pro pacienta, který čeká na transplantaci srdce. Současné systémy jsou většinou vyrobeny z tvrdých materiálů a mají tendenci vytvářet z pacientovy krve shluky. Tomu se lékaři snaží zabránit podáváním tzv. antikoagulantu snižujícímu tvorbu krevních sraženin. Nicméně to s sebou nese i četná rizika pro pacienty - od mrtvice až po plicní onemocnění či krvácení ze střev.
Vědci přišli na to, že měkký implantát by se mohl obejít bez rizikových činidel pro ředění krve. Použili formu k výrobě silikonových měkkých čerpadel a optimalizovali konstrukci tak, aby se vešla do čerpacího zařízení typu lidského srdce. Prototyp byl pak testován na odolnosti vůči krevnímu proudu jako v krevním řečišti člověka. Současný model je slibný, ale ještě ne dost stabilní, aby mohl být použit u skutečného pacienta. Prototypová verze pracuje pouze po několik tisíc úderů, přibližně 30 až 45 minut. Vědci proto chtějí vyvinout model, který by fungoval spolehlivě několik let.
 
Publikováno: 28. 2. 2019 | Počet zobrazení: 1654 článek mě zaujal 369
Zaujal Vás tento článek?
Ano