asseco Aimtec murr

Multidynamic: strážný anděl robotů

Od dubna letošního roku bude německá firma Engel vybavovat své roboty vylepšeným softwarem, který pomáhá přizpůsobit rychlost a zrychlení pohybu robotů aktuálnímu zatížení.

 
Běžně jsou maximální rychlost a zrychlení ramene robota navrženy pro maximální nosnost a maximální možné zdvihy, ale jen málo aplikací tohoto spektra plně využívá. A právě to řeší software Multidynamic. Když jsou zatížení nižší a zdvihy kratší, robot vybavený rychlejším multidynamickým pohybem umožní zkrátit dobu cyklu. Pokud systém zjistí přetížení kvůli nadměrné hmotnosti nebo větší vzdálenosti od těžiště, upozorní operátora a tím aktivně přispívá k zabránění nadměrnému opotřebení mechanicky poháněných komponent nebo dokonce selhání systému.
Tento software patří do standardního vybavení všech robotů Engel. Automaticky řídí rychlost a zrychlení v závislosti na zatížení, čímž kombinuje co nejkratší časy cyklu s nejvyšší přesností, energetickou účinností a životností mechanických součástí, takže není nutné manuálně optimalizovat rychlost robota. Automatické přizpůsobení rychlosti pohybu robota aktuálnímu zatížení zkracuje dobu cyklu v aplikacích.
Zatímco předchozí verze umožňovala jen optimalizovat rychlost lineárních os v závislosti na zatížení, nová řídí také rychlost servomotorů poháněných rotačních os. Multidynamický výpočet automaticky nastavuje optimální rychlost a určuje maximální povolenou dynamiku v závislosti na hmotnosti a gravitační vzdálenosti rotačních os. Prostřednictvím této dodatečné optimalizace může být v aplikacích náročných na rotaci doba manipulace snížena o 10 až 30 %.
Na veletrhu Fakuma firma demonstrovala systém na robotu Engel viper 20, který  střídavě zachycoval a posouval vstřikované díly s přídavnými závažími a bez nich. Na ovládacím panelu CC300 vstřikovacího stroje bylo možné živě sledovat, jak robot identifikuje závaží a gravitační vzdálenosti a zpomaluje lineární i rotační pohyby. Příslušné hmotnostní a gravitační vzdálenosti odpovídající doby cyklu jsou jasně zobrazovány a zdokumentovány na ovládacím panelu.
 
Publikováno: 1. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1215 článek mě zaujal 265
Zaujal Vás tento článek?
Ano