asseco Aimtec murr

Dávkování těsnicích hmot metodou FIPFG

Premiéru si na veletrhu Fakuma odbyla pozoruhodná novinka v podobě směšovací hlavy produktové řady dynamicLine německé firmy Dopag.

 

Jde o dávkovací systém vyvinutý jako efektivní řešení aplikací pěnových těsnicích hmot technologií FIPFG (Formed-In-Place Foam Gasket). Využití této automatizované jednotky ale podle výrobce není limitováno pouze na těsnicí aplikace, protože stejně výkonně zpracuje jakýkoli lepicí nebo zalévací proces vyžadující dynamické směšování.

Řešení s unikátními funkcemi
Novinka disponuje unikátní posílenou ventilovou technologií a funkcemi jako proplachování vysokotlakou vodou nebo čisticím prostředkem, precizně řízeným otevíráním a zavíráním směšovacího systému nebo extrémně přesným dávkováním. Dávkovací kapacita od 0,5 g/s do 30 g/s je navýšitelná na až 120 g/s s přesností dávky ± 1 % (v závislosti na materiálu, rychlosti dávkování a směšovacího poměru, který je možný od 1 : 10 do 10 : 1). Volitelná rychlost míchače je volitelná v rozsahu od 50 až do 3000 ot/min, a smíchané komponenty, za předpokladu použití vhodného materiálu, neodkapávají.
K hlavním výhodám systému má být kromě vysoké přesnosti dávkování i nízká opotřebitelnost, lehký a kompaktní design, snadná údržba míchací hlavy i míchacích systémů. Stejně snadná je i instalace a demontáž míchacího systému.

Dávkování LSR se systémem silcomix
Firma představila i nové míchací jednotky silcomix pro dávkovací systém na vstřikování kapalného silikonu (LSR), který umožňuje výrazně efektivnější zpracovávání LSR.
Zprovozňování směšovacích jednotek na LSR aplikace byl dosud komplikovaný a zdlouhavý proces, vyžadující i několik pracovníků a nářadí. Unikátní design nově vyvinuté směšovací jednotky tento problém vyřešil: K výměně statické míchací trubice nebo trysky na barvu není potřeba žádné nářadí a největší výhodou je extrémně rychlá demontáž. K výměně míchací trubice nebo ventilu při přidání barviva je zapotřebí pouze pár velmi rychlých kroků. To výrazně usnadňuje obsluhu a urychluje zprovoznění - doba potřebná k údržbě a intervaly mezi každým zásahem se krátí o 75 %. Navíc je nová jednotka menší než předchozí model, přitom kompatibilní s jakoukoli míchací trubicí dostupnou na trhu, včetně plastových i z nerezové oceli.
Modulární koncepce nové míchací jednotky umožňuje výměnu jejich jednotlivých dílů za jiné velikostní varianty a tím i výrobu několika různých produktů s jediným dávkovacím systémem. Zohledňuje fakt, že moderní výroba užívá materiály se stále nižší viskozitou a doba cyklů i celkového výrobního procesu se zkracuje.
Jednotka disponující ochlazováním vody vstřikovým systémem umožňuje nepřetržitou kontrolu pro optimální teplotu při zpracování a extrémně přesné odměřování malých dávek. Kulový ventil zajistí dávkování materiálu bez bublin (např. po výměně míchací trubice), zabudovaná technologie zpětného vsání uzavře ventil u výstupu míchací trubice.

Monika Dvořáková

 
Publikováno: 1. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1178 článek mě zaujal 317
Zaujal Vás tento článek?
Ano