asseco Aimtec murr

Aerogel z PETek

Velké množství PET lahví nejsou jen znečišťovatelé životního prostřední, ale staly se základem pro vytvoření unikátního aerogelu s pozoruhodnými vlastnostmi.

 

Plastový odpad je obvykle toxický, a s výjimkou speciálních bioplastů není biologicky odbouratelný. Vědci z Národní univerzity v Singapuru ale našli způsob, jak přeměnit tento odpad na aerogel – ultralehký materiál s řadou potenciálních aplikací včetně sanace životního prostředí a protipožární ochrany. Tým zveřejnil své poznatky ve vědeckém časopise Colloids and Surfaces.
Základní výzkum trval vědcům pod vedením prof. Hai Minh Duonga a prof. Nhan Phan-Thiena dva roky, výrobní technologie vznikla ve spolupráci se Singapurským institutem výrobních technologií (SIMTech).
„S novou metodou lze recyklovat plastovou PET lahev do formy aerogelového plátu velikosti A4," řekl profesor Hai Minh Duong s tím, že technologie je také snadno škálovatelná pro hromadnou výrobu. Aerogel vyrobený z polyethylentereftalátu (PET) je lehký a pórovitý s měkkou, pružnou a trvanlivou strukturou. K cenným výhodám nového materiálu má být podle výzkumníků jeho schopnost absorbovat ropu až 7krát účinněji než jiné komerčně dostupné výrobky. A když tým pokrýval svůj aerogel chemickými látkami zpomalujícími hoření, materiál odolal teplotám až 620 °C. Což je 7krát vyšší hodnota než má tepelná výplň používaná v ochranných oděvech hasičů.
Aplikace protipožární ochrany však nekončí u tepelně odolných nátěrů. Vědci zjistili, že když je aerogel potažen aminovou skupinou, jeho schopnosti absorbovat kysličník uhličitý jsou srovnatelné s materiály používanými v ochranných maskách. Tenká aerogelová vrstva by mohla zachytit současně s CO2 i prachové částice, což v současné době žádná dýchací maska nedokáže.

Vladimír Kaláb

 
Publikováno: 1. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1409 článek mě zaujal 329
Zaujal Vás tento článek?
Ano