asseco Aimtec murr

Saská průmyslová přehlídka přilákala i české firmy

Každé dva roky se v německém Lipsku koná duo mezinárodních veletrhů Intec a Z pro odvětví kovozpracujícího a subdodavatelského průmyslu. Letos proběhl od 5. do 8. února a nechyběli ani čeští vystavovatelé.

 

Ve srovnání s Hannoverskými veletrhy, které následují o dva měsíce později, je jejich lipská předehra spíše komornější záležitostí, avšak zejména pro české či polské firmy, které mají tamní výstaviště „za rohem“, je výhodnou příležitostí, jak představit svou nabídku německému trhu, který je naším hlavním průmyslovým partnerem. Hlavní zaměření veletrhu Intec zahrnuje obráběcí stroje, přesné nástroje, systémy pro procesy zpracovatelského toku v automatizaci výroby, a v kombinaci se subdodavatelským veletrhem Z (zkratka z německého Zuliefermesse) specializovaným na průmyslové dodávky, pokrývá lipská průmyslová přehlídka celý výrobní proces a související dodavatelský řetězec.

Lipsku se nevyhýbají ani průmysloví lídři
Letošního ročníku veletrhu Intec se zúčastnila téměř tisícovka (980) firem z 23 zemí, přičemž většinu tvoří logicky domácí vystavovatelé. Největší zahraniční zastoupení na něm měli vystavovatelé ze Švýcarska, Rakouska, Itálii, Nizozemska, ČR a Ruska. U souběžně probíhajícího veletrhu Z, kterého se letos zúčastnilo téměř 350 společností, to byly kromě domácích vystavovatelů firmy z Polska, Itálie a ČR. Celkově tedy měli návštěvníci veletrhů možnost seznámit se s nabídkou produktů a služeb více než 1100 vystavovatelů. Česká republika měla významné zastoupení i ve formě společného stánku organizovaného za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.
Důkazem, že průmysloví lídři tuto veletržní akci berou vážně, je účast předních výrobců obráběcích strojů, jako DMG MORI, GF+, Hermle, Huron, a vybavení pro ně (Schunk, Iscar aj.) i dodavatelů průmyslových robotů a automatizačních systémů (Fanuc, Stäubli, Siemens aj.), kteří mají rozhodující vliv na nyní ostře sledovaný rozvoj automatizace.
Pro české firmy, které často figurují v roli subdodavatelů pro zahraniční partnery, má zvláštní význam právě Z, který se specializuje na inovativní a flexibilní dodavatelské služby pro průmysl a nabízí platformu dodavatelům v meziprodukčních fázích. Letos na něm bylo viditelně zastoupeno značné množství vystavovatelů, kteří se zabývali poptávkou po kovových a plastových součástech, i firem zaměřených na inovativní materiály, 3D tisk apod.
Příkladem může být třeba nyní populární aditivní výroba, která už zasahuje i do oblastí, jako je samotná výroba obráběcích nástrojů - takovéto nástroje s vnitřními chladicími kanálky vyrobené pomocí technologie AM představila v Lipsku jako novinku např. firma Arno.

Češi v Sasku
Pro české firmy může být právě lipská průmyslová přehlídka, kde lze navázat kontakty s tamními výrobci, vstupenkou na německý trh. A řada z nich této příležitosti, s možností získat podporu ze strany českých exportních institucí, využila. Intec a Z byly totiž zařazeny mezi veletrhy podporované MPO ČR, které přispívá vystavovatelům na náklady spojené s účastí.
Jednou z nich byla i společnost Hanhart Morkovice, moravský výrobce elektromechanických a obráběných součástí a sestav pro automobilový průmysl a další průmyslové aplikace, pro kterou byla účast na veletrhu, kde nabízela služby obrábění a navíjení cívek, premiérou. „V obrábění je velká konkurence, ale zcela jiná situace nastala, když jsme na stánku vystavili naše další produkty - navíjené cívky, u kterých se vzápětí začali zastavovat zájemci o možnou spolupráci. S účastí na veletrhu jsme z tohoto pohledu spokojeni," konstatoval výkonný ředitel Ladislav Vymazal.
Na češtinu však bylo možné narazit v mnoha případech i v expozicích zahraničních či domácích německých firem. Jako např. na stánku švýcarské společnosti Mikron, která do Lipska přivezla světovou novinku, prezentovanou teprve nedávno na veletrhu AMB ve Stuttgartu: Obráběcí centrum 6x6 s plně integrovanou automatizací. Modulový systém obráběcích strojů Mikron 6x6 umožňuje kompletní výrobu součástí na jednom stroji díky kombinaci šesti variant stolových dílů se šesti úrovněmi automatiky, i verze s jedním nebo dvěma vřeteny. Loni získalo i prestižní ocenění jako nejlepší produkt roku 2018 a letos se objeví i v nabídce pro český trh, kde ho oficiálně představí firma Galika, která u nás společnost Mikron zastupuje. A o tom, že tak činí zjevně úspěšně, svědčí pochvalná slova Ivana Di Stefano, obchodního ředitele pro tento region, který právě český trh charakterizoval jako aktuálně nejdynamičtěji se rozvíjející.
Česky se mohli návštěvníci veletrhu domluvit i třeba na stánku firmy Schwanog, výrobce systémů formovacích nástrojů, které umožňují dosáhnout kontur požadovaných např. pro přesné součásti v automobilovém a zdravotnickém průmyslu.

Josef Vališka

 
Publikováno: 1. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1171 článek mě zaujal 272
Zaujal Vás tento článek?
Ano