asseco Aimtec murr

Malé modulární reaktory - nový trend

V současnosti se setkáváme s módním odmítáním jaderné energetiky, ale ne ve všech zemích.

 

Například Ministerstvo energetiky USA (DOE) podepsalo v závěru loňského roku memorandum o porozumění na využití dvou z celkem 12 modulů projektu demonstračních malých modulárních reaktorů (SMR) plánovaných pro Národní laboratoře v Idahu (NLI).
Podle analýzy DOE bude v letech 2025-2030 vyžadovat provoz NLI přibližně 70 MWe instalovaného výkonu. Ministerstvo proto podepsalo memorandum s Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) a aliancí Battelle Energy, která spadá pod NLI, o výstavbě modulů malých SMR reaktorů pro výzkum, vývoj a demonstraci programu Multimodulární elektrárny. Výzkum se má primárně zaměřit na integraci energetických systémů, které podporují výrobu jak elektrických, tak neelektrických zařízení.
„Multimodulární program nabízí unikátní příležitost pro naše jaderné laboratoře provádět výzkum v oblasti jaderné energie a přispět ke komercializaci prvního národního SMR,“ uvedl Ed McGinnis, zástupce ředitele Úřadu pro jadernou energetiku při Ministerstvu energetiky. Ministerstvo podporuje umístění projektu a přípravu žádosti o licenci jako součást technické podpory procesu licencování SMR (reaktor firmy NuScale podléhá licencování Americké jaderné regulační komise a je prvním a zatím jediným SMR licencovaným u tohoto úřadu), na financování výstavby a provozu. Na pozdější vyřazení elektrárny z provozu se však podílet nebude.
Podle údajů Mezinárodní agentury pro jadernou energii (IAEA) probíhá nyní ve světě vývoj celé řady malých modulárních reaktorů. Největší pozornost na tento typ zařízení je zaměřena v Rusku a v USA. V Rusku se pracuje na vývoji 15 typů SMR a v USA je rozpracována desítka typů SMR. Po třech typech vyvíjí Japonsko a Indie, na dvou typech vlastních zařízení pracují Čína a Jihoafrická republika a své SMR vyvíjejí i firmy v Kanadě, Jižní Koreji, Francii, Itálii a také v Argentině.

 

 
Publikováno: 1. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1215 článek mě zaujal 317
Zaujal Vás tento článek?
Ano