asseco Aimtec murr

Qubity pro komerční sektor

IBM připravuje k uvedení na trh quantum computing pro běžné komerční zákazníky - datové centrum vybavené kvantovým počítačem IBM Q. 

 

Na veletrhu CES v Las Vegas představila IBM pod názvem System One své první datové centrum vybavené kvantovým počítačem Q, které je speciálně určené pro komerční účely. Datacentrum umístěné v americkém městě Poughkeepsie ve státu New York je vůbec první instalací kvantového počítače na světě mimo laboratorní podmínky (dosavadní systémy označované jako kvantové jsou obvykle ve vědeckých a vývojových laboratořích). Připojeným firmám umožní přístup ke kvantovým výpočetním operacím. Nový způsob kvantového šifrování je desetkrát rychlejší a připravený pro běžné internetové linky a služby. System One je k dispozici firmám, které s IBM spolupracují na rozvoji výpočetních technologií a praktického využití kvantových výpočtů v byznysu v rámci sítě IMB Q Network, do níž je zapojena řada nejvýznamnějších světových průmyslových a byznysových gigantů i přední světové univerzity a výzkumné instituce.
Od doby, kdy IBM v roce 2016 uvedla kvantový počítač Q poprvé a zpřístupnila jej v testovacím provozu pro cloudové výpočetní operace, jej využilo přes sto tisíc uživatelů, kteří mu zadali více než 6,7 milionu experimentálních úloh. Nyní jej chce firma nabízet v regulérním komerčním provozu a na CESu charakterizovala Q System One jako „první plně integrovaný komerční kvantový počítač“.
I když nejde o první počítač prezentovaný jako kvantový, je první svého druhu určen pro „běžné“ zákazníky, což se snaží výrobce zdůraznit i jeho provedením. Oproti svým protějškům má Q System One veškerou elektroniku a nezbytné chladicí komponenty „zabaleny“ do elegantního designu od předních průmyslových designérů.
Pro uživatele, kteří se chtějí seznámit s oblastí označovanou jako quantum computing, nabízí IBM rozsáhlý soubor open-source nástrojů Qiskit, který zahrnuje programování knihoven pro Python a simulátory. V budoucnu rovněž umožní, aby si uživatel spustil program na jednom z kvantových počítačů v cloudu IBM. Podle analytiků ukazují nástroje Quiskit zároveň limity dosavadních technologií kvantového počítače, protože některé algoritmy, které bez problémů fungují v simulacích, už v důsledku šumu z okolního prostředí (který ovlivňuje qubity), nevykazují takovou dokonalost při nasazení na reálný kvantový hardware. Ve své aktuální verzi využívá Q System One 20 qubitů, což sice není úplně ohromující hodnota (vzhledem k tomu, že kvantový počítač využívá podstatnou část svých qubitů na opravu chyb a pro zajištění provozu vyžaduje vysoce výkonný systém chlazení), ale jak bylo poukázáno, IBM neusiluje s počítačem Q System One lámat rekordy s výpočetní silou, ale prokázat možnosti nasazení kvantové technologie i v komerčním prostředí.

 
Publikováno: 1. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1304 článek mě zaujal 297
Zaujal Vás tento článek?
Ano