asseco Aimtec murr

Banky se chystají na rychlé platby

I když datum 28. listopadu 2018 nebude zřejmě nikdy figurovat na seznamu dnů významných pro naši historii, to z loňského roku stojí za pozornost. Proběhla malá bankovní revoluce - historicky první okamžitá platba mezi dvěma českými bankami.

 
Stalo se tak mezi běžnými účty v Air Bank a u České spořitelny a naopak. Připsání platby na účet ve druhé bance proběhlo během několika sekund, zatímco ještě donedávna trvaly převody peněz z banky do banky obvykle minimálně jeden, nezřídka i několik dní.
Podle zákona o platebním styku musí dnes banka odesílatele zajistit, aby byla platba připsána na účet v jiné tuzemské bance nejpozději do konce následujícího dne po přijetí platebního příkazu - tedy podle tzv. pravidla D + 1. Některé z bank dokážou již nyní platbu z jiného ústavu připsat ten samý den, pokud je odeslána do určitého času (obvykle do druhé hodiny odpolední). V případě využití okamžité platby by ale takováto platba dorazila na účet příjemce v jiné české bance do několika sekund (i o víkendech a svátcích). Možnost okamžité platby by proto znamenala významnou výhodu např. pro firmy a podnikatele (kteří by si tak mohli poslat peníze současně s předávkou zboží). Její spuštění by znamenalo zásadní průlom v dosavadní praxi finanční sféry. Banky se na její zavedení už připravují, a hodlají tuto službu nabízet jako speciální službu, od níž si slibují konkurenční výhodu.
„Spuštění pro klienty plánujeme předběžně v jarních měsících, kdy by už mohlo službu umět více bank,” řekl Tomáš Veselý z Air Bank. V průběhu roku hodlají okamžité platby zavádět i další banky.
Nicméně záležitost není tak jednoduchá. Podle některých odborníků zvýší okamžité mezibankovní platby aktivitu počítačových podvodníků, vzhledem k tomu, že banky budou mít jen velmi krátkou dobu na vyhodnocení, zda je příkaz v pořádku. Banky nicméně tvrdí, že jejich systémy jsou na to připravené a nárůstu podvodů se neobávají.
 
Publikováno: 3. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1880 článek mě zaujal 326
Zaujal Vás tento článek?
Ano