asseco Aimtec murr

Na pohovorech by se neměli ptát jen personalisté

Uchazeči o práci se obvykle při pohovoru soustředí hlavně na to, aby dobře odpověděli na otázky zaměstnavatele. Zapomínají však, že na pohovoru jsou i proto, aby se sami ptali, co je zajímá.

 
Existuje mnoho návodů, jak zvládnout pohovor a jak se připravit na otázky personalistů. Málo lidí však přemýšlí o otázkách, které by jim měli položit sami. „Vhodnými dotazy může uchazeč na svého potencionálního zaměstnavatele zapůsobit a získat užitečné informace, které mu pomohou rozhodnout se, zda je pro něj daná práce vhodná. Lidé se často stydí ptát, ale nemají se čeho bát, personalisté naopak ocení jejich zájem. Dotazy by se neměly týkat jen peněz, dovolené či výhod,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka personální agentury Grafton. Uchazeči by si podle ní měli zjišťovat např. konkrétní pracovní náplň, firemní hierarchii a kulturu. Také doporučuje se informovat o práci i jinak, např. od lidí, kteří v dané firmě pracují, na sociálních sítích apod.

Co by vás na pohovoru mělo zajímat

Jaká je náplň práce? Často se stává, že inzerát na pracovní pozici vytváří HR oddělení, nikoliv budoucí nadřízený, proto se popis pracovních povinností může lišit od reality.

Jaké výzvy mě na této pozici čekají? Takovou informaci obvykle uchazeč z inzerátu nevyčte. Otázku může spojit s představením vlastních zkušeností a ukázat, jak podobné výzvy řešil v minulosti.

Jak bude vypadat typický pracovní den? Odpověď dá uchazeči představu, co bude jeho skutečnou pracovní náplní.

Jak dlouho pracoval na této pozici předchozí zaměstnanec a proč odešel?
Není na škodu se dozvědět, proč daný člověk práci opustil. Pokud se lidé často střídají, může to být varovný signál. Důvodem můžou být špatné podmínky, náročný nadřízený či nerealistická očekávání.

Jaká je firemní kultura? Je dobré předem vědět, o jaký typ pracoviště jde.
Pracovní prostředí je důležitým aspektem. Může být např. formální se strukturovanou hierarchií nebo naopak uvolněnější.
 
Publikováno: 3. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1602 článek mě zaujal 362
Zaujal Vás tento článek?
Ano