asseco Aimtec murr

Stát chystá nový insolvenční rejstřík

Po více než deseti letech připravuje Ministerstvo spravedlnosti zásadní inovaci insolvenčního rejstříku a vypsalo tendr na zhotovení nového elektronického systému pro tuto agendu.

 
Nový systém by měl nahradit rutinu soudních úředníků a odstranit problémy provázející dosud používané řešení, které trpí častými výpadky a nežádoucími časovými prodlevami (někdy trvalo i několik dnů, než se zásilka poslaná na soud objevila v rejstříku) a neumožňuje analyzovat data z jednotlivých insolvenčních řízení. „Současný systém již plně nevyhovuje standardu pro vedení elektronické spisové služby. Stávající insolvenční rejstřík a soudní systém je z hlediska technického stavu postaven na technologiích, které vznikly kolem roku 1996. Je tedy nutná potřeba začít systémy obměňovat za technicky vyspělejší a bezpečnější řešení,“ komentoval vyhlášení tendru Martin Bačkovský z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti.
Ministerstvo slibuje, že nový systém zajistí výhradně elektronickou podobu insolvenčního spisu a elektronický oběh dokumentů, což by umožnilo ušetřit finance za kancelářský materiál a zvýšit bezpečnost i rychlost. K automatizaci by mělo dojít i u rutinních a opakujících se úkonů soudních úředníků. „Nový insolvenční rejstřík by měl plně využívat potenciál v elektronickém zpracovávání dat s využitím datových vrstev, které lze dále zpracovávat pro statistiky nebo samotné insolvence. Při této změně odpadne skenování a nahrávání dokumentů, které musejí být přepisovány,“ uvedl Tomáš Valášek, výkonný ředitel softwarové firmy Insolvence 2008, která je tvůrcem informačního systému Insolvenční správce a jedním z uchazečů o zmíněnou zakázku. Tendru se hodlá zúčastnit i společnost DXC Technology, která má zkušenosti s dodávkou nového insolvenčního registru na Slovensku.
Předpokládaná cena projektu činí přes 270 mil. Kč. Samotné zhotovení rejstříku bude stát přibližně 141 mil. Kč, přičemž většinu z této částky by měly pokrýt evropské fondy, na servis systému během následujících 5 let od spuštění se počítá s dalšími 130 mil. Kč.
 
Publikováno: 3. 4. 2019 | Počet zobrazení: 2200 článek mě zaujal 462
Zaujal Vás tento článek?
Ano