asseco Aimtec murr

Hi-tech nástupce „kostitřasu“

Podivuhodných konstrukcí jízdního kola tu už byla celá řada, ale k nejatypičtějším patří bezesporu bezpedálový FLIZ.

 

Výchozím bodem pro jeho tvůrce byla inspirace „běhacího stroje“ barona Karla von Draise (pokud vám jeho jméno připomíná stroj drezínu, vězte, že nejde o náhodu), který byl pradědečkem dnešních bicyklů a automobilů. Ovšem na rozdíl od původního vynálezu označovaného také jako „kostitřas“, je jeho moderní nástupce pravým opakem nepohodlné dopravy s využitím síly nohou.
Design vychází z pevného uhlíkového rámu, který v kombinaci s 5bodovým postrojem vytváří harmonii s tělem jezdce. Možné je také zavěšení zavazadel na vodorovných příčných žebrech. Osvědčené součásti jízdního kola, jako je řízení, hydraulické brzdy a rozvor, byly zachovány, stejně jako intuitivní manipulace a bezpečná jízdní stabilita. Rám se závěsným „sedlem“ zajišťuje pohodlnou jízdu a konstrukce rámu slouží i jako tlumení. Nastavitelný systém řemenů nabízí optimální volný pohyb.
Díky těmto vlastnostem je možné FLIZ použít i v oblasti rehabilitace nebo cvičební terapie. Lidé s omezeným pohybem budou moci využívat jeho pohyb na posílení svalů nohou.

 
Publikováno: 3. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1809 článek mě zaujal 430
Zaujal Vás tento článek?
Ano