asseco Aimtec murr

Automatizace? Bez mechaniky to nejde!

Na většinu úloh v tovární automatizaci lze s trochou nadhledu nahlížet jako na souhrn nejrůznějších pohybů. Ať jsou pohyby sebevíc složité, lze si je představit jako kombinaci přímočarého a otočného pohybu.

 

K tomu samozřejmě budeme potřebovat mechanické pohony, které se otáčí a posouvají. Otáčení je z hlediska mechanického uspořádání mnohem jednodušší, přímočarý pohyb je v tomto směru obtížnější.
Firmu Festo jistě znáte jako předního dodavatele pneumatických pohonů. Dlouhodobé zkušenosti s mechanikou, různými typy ložisek a vedení se nyní úročí také v pohonech elektrických.
Největší užitek přináší skutečnost, že všechny typy pohonů jsou součástí tzv. stavebnice pro montážní a manipulační techniku. V praxi to znamená, že můžete snadno a rychle spojit pohony nejen mezi sebou a vytvořit tak soustavu pohybující se podle vašeho přání, dokonce je vše připraveno pro kombinaci s dalšími  technologiemi, jako je mechanický úchop, přísavky, otočné pohony, a dokonce i kompletní dávkovací zařízení. K rychlému sestavení manipulačního systému vám pomůže nástroj pod názvem HGO, umístěný na stránkách firmy.

Malé rozměry
Pro stolní úlohy, tedy na ploše připomínající svými rozměry stůl, vynikne nová řada přesných pohonů ELGC a EGSC (letmá verze s vřetenem), máte na vybranou, zda bude uvnitř ozubený řemen nebo vřeteno, motor můžete upevnit z jakéhokoli směru, samozřejmostí je předepjaté (tedy bez vůlí) vedení v kuličkách, u ELGC ukryté a chráněné uvnitř. Tento druh pohonů je bezkonkurenčně úsporný ve smyslu obsazení plochy – ponechá maximum prostoru pro vaši technologii (obr. 1).

Síla a přesnost
Je-li vaše úloha větší, sortiment se rozšiřuje. Kromě univerzálních, robustních a přesných EGC (obr. 2) s vnějším vedením pro velkou nosnost (opět podle potřeby s řemenem nebo vřetenem) si můžete vybrat ELGA (obr. 3) – zde je vedení ukryto a uzavřeno uvnitř a může být chráněno přetlakem vzduchu či odsáváním chránit okolí před jakoukoliv kontaminací. ELGA lze vybavit nejen kuličkovými ložisky, ale také kluzným vedením či pro tichý a velmi rychlý pohyb kladkami – povolená rychlost pak činí 10 m/s. Pro extrémní zatížení slouží EGC-HD s dvojitým vedením.
Pro letmé pohyby (pohon zcela opouští pracovní prostor) slouží ELCC se standardním zdvihem až dva metry (obr. 4).

 

Hranatý a dělá kolečka?
Přísně pravoúhlý kartézský systém může plnit úlohu robota, rozdíl oproti běžným robotům je jen mechanické uspořádání, které má řadu výhod: Konstrukce je přesná, tuhá, rozměrově plochá a snadno zvládne i velkou plochu. Robotické řízení, tedy interpolaci v několika osách pohybu, dnes zvládnou i rozměrově malá zařízení, jako příklad uveďme nejnovější verze PLC Festo – CPX-E (obr. 5) nebo dokonce integrovanou miniaturní verzi PLC CPX-CEC ve známých terminálech CPX. Kartézský robot tak může vykonávat zcela obecný pohyb v prostoru, nejen po kruhu.
Na závěr jen malé shrnutí. Počet elektrických pohonů stále prudce roste. Zcela jistě to souvisí s potřebou přizpůsobovat činnost stroje či zařízení změnám ve výrobě. Uvedený výčet mechaniky elektrických pohonů firmy Festo je jen částečný. Zajímavé mohou být i dokonale utěsněné elektrické válce, levné pohony s vedením po tyčích ELGC, rotační jednotky ERMB a další. Zcela samostatnou kapitolu tvoří kompletně integrované manipulátory pro extrémně rychlou práci. Zkrátka, každý si jistě vybere to, co potřebuje.

Chcete-li se podívat na nové elektrické pohony, ovladače, motory a mnoho dalších výrobků z oblasti elektrické automatizace, navštivte stánek společnosti Festo na veletrhu Amper 2019, který se koná 19.–22. března na výstavišti v Brně.   

 
Publikováno: 29. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1751 článek mě zaujal 315
Zaujal Vás tento článek?
Ano