asseco Aimtec murr

Certifikované průmyslové chapadlo

SCHUNK představuje chapadlo Co-act EGP-C pro kolaborativní provoz, které je bezpečné již ze své podstaty.

 

Chapadlo je schváleno pro kolaborativní provoz německou úrazovou pojišťovnou DGUV. Jejich certifikát zjednodušuje bezpečnostní posouzení u kolaborativních aplikací a zkracuje časovou náročnost. Toto kompaktní dvouprsté paralelní chapadlo opatřené ochranným krytem proti nárazu pokrývá široké spektrum využití – od montáže malých dílů v elektronickém a spotřebním průmyslu, až po montážní aplikace v automobilovém sektoru.
Ve firmě SCHUNK je tento typ Co-act EGP-C již prakticky použit v testovacím provozu na kolaborativním pracovišti při montáži chapadel. Obsluha tam přebírá montáž a kontrolu kvality, zatímco robot s chapadlem odstraňuje zbytky lepidla. To zlepšuje ergonomii a minimalizuje riziko zranění spolupracovníka. Co-act EGP-C splňuje požadavky normy ISO/TS 15066 a je konstruován tak, že nemůže dojít k poranění člověka. Bezpečné omezení proudu zaručuje, že požadavky na kolaborativní aplikace jsou spolehlivě splněny. Chapadlo lze ovládat velmi jednoduše přes digitální I/O. Díky napětí 24 V DC je vhodné mj. i pro mobilní využití.

Zjednodušené bezpečnostní posouzení  
Chapadlo Co-act EGP-C se dodává jako kompletně smontovaná jednotka s vhodným rozhraním pro koboty Kuka, Fanuc nebo UR. Rozhraní pro roboty dalších výrobců jsou možné na vyžádání. Navíc jsou naplánované programovací bloky pro všechny běžné koboty, které ještě více zredukují náklady na uvedení do provozu. Kompletní řídicí a výkonová elektronika je zabudována uvnitř chapadla. Bezkartáčové, a tím bezúdržbové servomotory stejně jako výkonné křížové válečkové vedení zajišťují vysokou účinnost a dělají z něj dynamického a výkonného experta pro náročnou manipulaci malých a středních dílů.
V rozsahu přípustných délek prstů dosahují prsty chapadla přes celý zdvih téměř konstantní uchopovací sílu a rychlost. Aby mohla být spolupráce s obsluhou plynulá a intuitivní, je chapadlo vybaveno LED osvětlením v barvách semaforu, které uživateli signalizuje aktuální stav modulu. Certifikované chapadlo malých dílů se začalo prodávat v první polovině roku 2018 ve velikosti 40 se zdvihem čelistí 6 mm a maximální hmotností obrobku 0,7 kg. Uchopovací sílu lze nastavit pomocí ovladače v několika stupních.    

 
Publikováno: 29. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1288 článek mě zaujal 294
Zaujal Vás tento článek?
Ano