asseco Aimtec murr

Antikavitační ventily zlepšují bezpečnost hydraulických zařízení

Kavitace (vznik dutin v kapalině při lokálním poklesu tlaku) je sice využívána pro některé speciální aplikace (např. rychlý pohyb těles ve vodě), ale pro hydraulické systémy má nepříjemné důsledky.

 

Existují tři primární negativní vedlejší účinky nekontrolované kavitace v regulačních ventilech: Nadměrné vibrace, poškození zařízení a zhoršení řízení toku. Vibrace mohou poškodit zařízení a výrazně zkrátit jeho životnost. Když se hydraulické zařízení roztřese, tok nemůže být řádně řízen, což negativně ovlivňuje dostupnost, účinnost a výkon zařízení. Vedlejší nekontrolovatelné nadměrné vibrace mohou kromě zvýšené hlučnosti způsobit nebezpečné pracovní podmínky. Tyto negativní jevy pomáhá výrazně potlačit systém Cavitrol Hex Anti-Cavitation Trim americké firmy Emerson. Podstatně snižuje vibrace a redukuje nebo eliminuje kavitaci, čímž zlepšuje výkon i bezpečnost zařízení a prodlužuje životnost hydraulických systémů.
Technologie Cavitrol Hex Anti-Cavitation Trim je k dispozici na rotačních regulačních ventilech Fisher V150, V200 a V300. Po minimálních změnách tělesa ventilu je možné ji snadno nainstalovat do kulových ventilů typu Vee-Ball ve velikostech NPS 4 až 12, které jsou používány pro plyn, páru a kapaliny. Aby bylo možné splnit specifické požadavky pro různé aplikace, jsou k dispozici různé těsnicí materiály. Technologie neovlivňuje mezní hodnoty uzavírání ventilů nebo jejich teplot a neovlivňuje primární kuličkové/těsnicí rozhraní. Možnost vyvážení systému Fisher Cavitrol Hex nabízí lepší výkon v náročných aplikacích při zachování účinnosti ventilu, což zvyšuje celkovou bezpečnost zařízení.
Také švédská firma Sunfab nabízí speciální antikavitační ventil pro SCM motory k minimalizaci rizika poškození v důsledku kavitace v souvislosti s nedostatečným vstupním tlakem. To se může objevit např. v aplikacích s poměrně velkou rotující hmotou s dlouhou dobou spuštění (např. při provozu ventilátoru). Hydraulický motor musí mít při použití protikavitačního ventilu Sunfab definovaný směr otáčení, přičemž ventil lze přizpůsobit otáčení vlevo i vpravo. Pokud je přívodní tlak k motoru příliš nízký, otevře se zpětný ventil mezi tlakovým a vratným otvorem pro zajištění průtoku oleje do motoru. Proto je důležité mít ve zpětném potrubí určitý tlak, který lze v případě potřeby vytvořit pomocí zpětného tlakového ventilu.

Vladimír Kaláb

 
Publikováno: 30. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1714 článek mě zaujal 326
Zaujal Vás tento článek?
Ano