asseco Aimtec murr

Pomocník pro hydraulické a pneumatické systémy

Konstruování složitých systémů a pořizování projektové dokumentace k nim není jednoduchou záležitostí. Inteligentní software však umožňuje tyto procesy do značné míry zautomatizovat.

 

EPLAN Fluid je mezioborový nástroj pro automatizované vytváření projektů a dokumentací schémat fluidních systémů v oblasti hydrauliky, pneumatiky, chlazení a mazání v souladu s platnými normami. Nabízí vše z jednoho zdroje – fluidní schémata, kusovníky, 3D seznamy spojů atd. Projektování hydrauliky a pneumatiky je propojeno s ostatními inženýrskými obory prostřednictvím platformy EPLAN tak, aby různé inženýrské úkoly byly prováděny souběžně, a tím byl urychlen celý proces vývoje výrobku.
Moderní uživatelské rozhraní s rozšířenými kreslicími funkcemi umožňuje snadné používání programu, který disponuje řadou logických funkcí a automatizovaných operací, jež výrazně zrychlují projektování hydraulických a pneumatických schémat. Technologie eTouch a inteligentní spoje činí zvládnutí programu velmi jednoduchým, a díky struktuře projektu v dokumentaci je také bezproblémově srozumitelný. Automatické propojování (Autoconnecting) generuje všechna fluidní propojení, kterými mohou být přiřazeny logické vlastnosti a jednotlivá propojení mohou být analyzována. To umožňuje mít vždy dokonalý přehled o všech komponentách včetně těch nejmenších součástí, jako jsou spojky, hadice a trubky, a také o nákladech. Pomocí SmartConnecting, funkce s přidanou inteligencí, lze jednotlivé prvky řešení vzájemně propojovat. Přitom zařízení zůstávají propojena i po přesunutí jednotlivých symbolů. Zvyšuje se tak spolehlivost, zejména při provádění mnohočetných spojů.

Základem je kvalitní knihovna
Základ pro rychlou tvorbu hydraulických a pneumatických schémat představují knihovny symbolů v souladu s nejnovější normou ISO 1219/IEC 81346. Jednotlivé knihovny pro různé obory jsou tvořeny transparentně. Nová technologie maker umožňuje symboly kombinovat do množství různých variant a ukládat ucelené části obvodů.  
Přímé propojení s katalogem Festo pomocí jejich rozhraní nabízí jednoduchou možnost importu dat z katalogu prostřednictvím přímého přístupu na jejich webové stránky, kde je uložena aktuální dokumentace a technické údaje pro daný přístroj pro použití v aplikaci EPLAN. Nastavení pro import a přiřazení přístrojů lze snadno konfigurovat a individuálně přizpůsobit.
K programu jsou vydávány doplňkové aplikace, jako např. Fluid Hose – rozšíření pro konfigurátor kapalinových hadic, které automaticky specifikuje hydraulickou hadicovou linku a umožňuje souběžnou aktualizaci typového kódu a identifikaci hadicového vedení.
Definice technických dat v řídicích částech, např. průměr, tlak nebo místo, rozsah regulace, zjednodušují volbu komponent. Na základě těchto dat EPLAN Fluid automaticky vytvoří kusovníky, objednávky, seznamy náhradních dílů, seznamy pro mazací intervaly, takže projektová dokumentace je v okamžiku kompletní. Je možné nastavit různá kritéria pro pneumatiku, hydrauliku, chlazení a mazání, a pak o těchto oborech obdržet různé reporty.

Mezinárodní projektování
Díky překladu do cizích jazyků podporuje EPLAN Fluid projektování na mezinárodní úrovni. Slovník obsahuje technickou terminologii v souladu s normou ISO 5598 a je individuálně rozšiřitelný.

Petr Kostolník
Foto: Eplan

 
Publikováno: 30. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1551 článek mě zaujal 307
Zaujal Vás tento článek?
Ano