asseco Aimtec murr

Sebevražedné drony

Japonští kamikaze, kteří se stali fenoménem poslední světové války, by už své životy při útoku na nepřátelské cíle nasazovat nemuseli. Dnes to za ně udělají drony.

 

Kategorie tzv. loudavé neboli opožděné munice, tedy sebevražedné drony, je novým trendem, který se objevil ve zbrojním průmyslu. Jde o bezpilotní letouny, které identifikují cíle a pak je dokážou zničit pomocí bojové hlavice, jíž nesou na palubě.
Na únorovém zbrojním veletrhu v Abú Zabí se představila novinka z ruského zbrojařského koncernu v podobě malého sebevražedného dronu. Sergej Čemezov, šéf společnosti Rostech, která patří do koncernu, charakterizoval tento tichý dron UAV (Unmanned Aerial Vehicle) s označením Kub jako „velmi přesnou a maximálně účinnou zbraň, které je těžké čelit tradiční protivzdušnou obranou“. Elektřinou poháněný 121 cm dlouhý stroj s metrovým (přesně 95 cm) rozpětím má letovou výdrž ve vzduchu půl hodiny a může donést na cíl nálož o hmotnosti až 3 kg rychlostí 80‒130 km/h. Lze ho buď naprogramovat nebo navádět ručně a jeho trumfem by měla být i cena. Podobné zbraně mají i USA, Izrael, Čína a další země.

Blízkovýchodní bojiště: Testovací aréna
Společnost Israel Aerospace Industries (IAI) představila svoji řadu úderných sebevražedných dronů poprvé před třemi lety. Patří k nim např. prostředky Harop a Harpy ‒ bezpilotní bojové letouny navržené k útokům na radarové systémy a optimalizované pro potlačení pozemní protivzdušné obrany (SEAD). Dolet těchto strojů dlouhých 2,7 m s rozpětím 2,1 m činí úctyhodných 500 km s výbušnou hlavicí o hmotnosti 32 kg. Zajímavostí je pohonná jednotka: Wankelův motor o výkonu 28 kW dodává dronu max. rychlost 185 km/h.
Obdobným účelům je určena i letošní novinka od IAI ‒ dron Mini Harpy. UAV o hmotnosti 45 kg nese 8kg bojovou hlavici, má dvouhodinovou letovou výdrž, a je schopen komunikace s obsluhou na vzdálenost až 100 km. Využívá unikátní kombinace optiky a schopnosti detekovat vysílání radiolokátorů. „Raději než se spoléhat na referenční bod GPS, vyčkává systém ve vzduchu na objevení cíle a pak zaútočí,“ říká Boaz Levy, výkonný viceprezident IAI. Také izraelská firma uVision vyvinula „jednosměrný“ 3kg dron Hero-30.
Íránská armáda už koncem roku 2014 vyzkoušela bezpilotní letadlo, které označuje jako sebevražedný stroj určený k likvidačním akcím. Měl způsobit co největší škodu tak, aby přitom nebyly ohroženy životy jejích vojáků. Vysoký íránský důstojník jej označil jako „mobilní bombu schopnou zaútočit na cíle ve vzduchu, na zemi i na vodě“. Letoun s až 10hodinovou letovou výdrží je vybavený zobrazovacím zařízením mapujícím okolí v rozsahu 360°. Při doletu na cíl exploduje.

Malí tiší zabijáci
Americká armáda má kromě již známých „zabijáckých“ dronů Reaper a Predator např. i malý a přenosný sebevražedný elektrický dron Switchblade (neboli vystřelovací čepel, jak zní překlad) firmy Aerovironment. Jde o silný miniaturní bezdrátově řízený létající prostředek, který je navržený tak, aby byl snadno sbalitelný, s vysokou přesností úderu a zároveň minimálními vedlejšími účinky. Malá velikost a tichý provoz přispívají k tomu, aby bylo obtížné ho odhalit, rozpoznat a sledovat i na velmi krátkou vzdálenost. Switchblade je vystřelovaný ze speciální vypouštěcí kazety s několika sloty. Ve vzduchu k cíli vydrží jen zhruba 10 minut, a ani 10km dolet jej neřadí mezi špičku ve své kategorii. Ovšem na zničení běžnými způsoby těžko zlikvidovatelného objektu bez použití drahých systémů to stačí.
Sebevražedné drony ale najdeme i v Evropě. Například polská firma WB Eletronics vytvořila malý 5kilogramový dron Warmate, schopný vyhledávat a zničit různé cíle. Pětinu jeho celkové hmotnosti tvoří bojová hlavice. UAV reprezentuje první typ loiteringové munice vyráběné v Evropě. Je 1,1 m dlouhý s rozpětím křídel 1,4 m a dosahem 10 km. Ve vzduchu vydrží 30 min. Může používat 1kg hlavice dvou typů: S vysokou výbušností/fragmentací nebo hlavice HEAT, schopné prorazit při přímém zásahu až 240mm pancíř. I když jde o „jednorázový" UAV, může být, pokud se nepoužije, stažen zpět a po kontrole znovu použít. To se týká i hlavice se dvěma mechanickými bezpečnostními systémy aktivovanými před vzletem, spolu s elektronickým systémem, který iniciuje výbušninu těsně před úderem. Stroj je ovládán dálkově pomocí směrové antény. Ve fázi navádění a při průzkumných činnostech operátor používá optický systém obsažený v hlavici, což mu umožňuje řídit let do posledních vteřin a také v případě potřeby útok přerušit. Ve výzbroji dronu bude i tzv. autotracker, který umožní UAV automaticky sledovat pohyblivý cíl. Podobně jako jiné systémy tohoto typu je Warmate, jak zdůrazňuje výrobce, výrazně levnější než tradiční zbraňové systémy pro podobné účely, včetně řízených raket.

 
Publikováno: 30. 4. 2019 | Počet zobrazení: 2154 článek mě zaujal 449
Zaujal Vás tento článek?
Ano