asseco Aimtec murr

Londýn je stále magnetem pro technologické investory

Evropou sice prochází rozruch z nejistoty kolem brexitu, média informují o exodu firem z ostrovního království, ale údaje společnosti PitchBook ukazují jiný obraz.

 
Na celkových investicích do britského technologického sektoru se Londýn podílel 72 % a londýnské technologické společnosti získaly od fondů rizikového kapitálu 1,8 miliardy liber (51,3 mld. Kč), což byl téměř dvojnásobek částky, kterou se podařilo získat německému Berlínu na druhém místě. Londýn tak podle PitchBook zůstal loni nejoblíbenější destinací pro investice do technologií v Evropě.
Statistiky PitchBook ukazují, že další metropole na stupnici oblíbenosti pro technologické investice (Berlín na druhé a Paříž na třetí pozici) si své hodnocení v boji s Londýnem o investice polepšily a Londýnu se tak nepodařilo dosáhnout rekordní částky z roku 2017. Rozdíl v částce mezi nimi a odstup za Brity zůstává stále vysoký. Celkové investice v Evropě však mírně klesly na 10,44 mld. liber z 10,47 mld. roce 2017.
Londýnský technologický sektor i londýnský starosta Sadiq Khan varovali, že odchod z EU může poškodit přitažlivost města pro investice. Partnerka firmy rizikového kapitálu Passion Capital Eileen Burbidgeová však uvedla, že zatím nic nenaznačuje, že by se tak stalo, vyjma toho, že společnosti mají více dotazů, když chtějí najímat zaměstnance ze zahraničí. Londýn je stále hlavním centrem pro finance do technologií díky své pozici jednoho z největších finančních center světa. K oblibě mezi technologickými investory přispívá i vysoká úroveň zapojení jeho akademických institucí - londýnské (ale i další britské) univerzity např. významně pomáhají při vzniku společností zaměřených na umělou inteligenci.
 
Publikováno: 30. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1746 článek mě zaujal 353
Zaujal Vás tento článek?
Ano