asseco Aimtec murr

Novela zkrátí čas změny mobilního operátora

Vláda schválila návrh změny zákona o elektronických komunikacích, který má přinést zkrácení doby převedení čísla při změně mobilního operátora na dva dny místo současných deseti.

 
Počítá i s tím, že přechod k jinému poskytovateli mobilních služeb by bylo možné uskutečnit bez nutnosti kontaktování stávajícího operátora. Podobně jako funguje tento proces u bank – potřebné kroky by zajišťoval nový operátor.
Nyní musí zákazník sdělit svému dosavadnímu operátorovi rozhodnutí o změně předem a deset dní čekat na uvolnění smlouvy, a zaplatit mu 20 % z ceny služeb zbývajících do data, kdy smlouva skončí. Novela počítá s tím, že v případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících trvání smlouvy nehradili nic a má rovněž rozšířit některá ochranná opatření na živnostníky, protože současná úprava chrání jen zákazníka jako fyzickou osobu.
Změna zákona by také měla usnadnit vstup čtvrtého operátora na český trh, který by mohl vést ke snížení cen. Svůj návrh představili také opoziční Piráti, kteří plánují snížení pokut za přechod k jinému operátorovi z 20 na 5 % a upozornili, že vládní návrh zákona by se kvůli složitější proceduře nestihl projednat před podzimní aukcí frekvenčních pásem.
 
Publikováno: 30. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1991 článek mě zaujal 379
Zaujal Vás tento článek?
Ano