asseco Aimtec murr

Bude bojiště patřit robotům?

Zapomeňte na tři základní zákony robotiky a pravidlo, že robot nesmí ublížit člověku. Armáda koketuje s myšlenkou vytvořit smrtící tank řízený AI.

 
Velitelství smluvních dodávek americké armády (Army Contracting Command) vyzvalo potenciální dodavatele z průmyslu i odborníky na umělou inteligenci, aby jim pomohli vyvinout technologii, umožňující pozemnímu bojovému vozidlu automaticky detekovat a zaměřit nepřátelské síly. Projekt s označením ATLAS (Advanced Targeting and Lethality Automated System - Automatizovaný systém pro pokročilé zaměřování a usmrcení) by využíval AI a strojové učení. To by mu mělo umožnit  identifikovat a zaměřit cíle 3x rychleji než současný manuální proces.
Účelem systému je z hlediska armády účinnější boj. „Spousta rozhodnutí v boji je velmi komprimovaná v čase, a pokud jste v tanku a uvidíte nepřátelský tank, ten pravděpodobně uvidí také vás. A jste-li v dosahu, abyste jej zasáhli, jsou pravděpodobně oni také na dostřel," uvedl Paul Scharre, programový ředitel think-tanku Centra pro novou americkou bezpečnost.
ATLAS by měl být schopen udělat vše, co je nezbytné k eliminaci cíle, s výjimkou stisknutí spouště. Zatím jsou podle zákona povinni činit konečná rozhodnutí jen lidští operátoři, ale nemusí tomu být navždy. Po celém světě vyzývalo 26 zemí k zákazu plně autonomních zbraní, USA však pokračovaly ve vývoji vojenské techniky poháněné AI s cílem automatizovat bojiště.
 
Publikováno: 30. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1956 článek mě zaujal 451
Zaujal Vás tento článek?
Ano