asseco Aimtec murr

Antivibrační systém a čelní frézy DoQuad-Mill

Na sklonku loňského roku a začátkem letošního představila japonská společnost Tungaloy několik novinek, mezi jinými např. modulární antivibrační systém BoreMeister či čelní frézy DoQuad-Mill, které řeší problém upnutí frézy vůči obrobku.  

 

Antivibrační systém BoreMeister
Mnoho komponent v leteckém a těžkém průmyslu je tvořeno přesnými hlubokými otvory, jež vyžadují sofistikované a velmi výložné nástroje schopné tyto díly vyrobit.
Při použití standardních ocelových nebo karbidových nástrojů vznikají nevyhnutelně při těchto operacích vibrace, které vedou k nestabilnímu obrábění se špatnými parametry povrchu nebo náhlé destrukci nástroje. Nový antivibrační systém byl navržen přesně pro takové případy, kdy je nezbytné efektivně snížit nežádoucí vibrace při extrémních řezných podmínkách. Díky mechanismu tlumení vibrací, který je integrován do tělesa, je tomu zamezeno. Tento nový produkt je tak výhodné použít pro stabilní obrábění při velkých vyložení.    
Tradičními nástroji pro vnitřní soustružení jsou tělesa z oceli nebo karbidu wolframu. Ocelová tělesa se obecně doporučuje použít pro aplikace soustružení do hloubky 3xD, karbidová tělesa pak až do hloubky 5xD. Pro hluboké otvory s vyložením nad 5xD již tyto nástroje nedokážou zajistit stabilní obrábění bez vzniku vibrací.
Vysoce tuhý a stabilní systém BoreMeister účinně brání vzniku vibrací díky inovativnímu tlumicímu systému uvnitř tělesa, který zajišťuje stabilitu soustružení až do hloubky 10xD. Tlumicí tělísko uvnitř nástroje působí s opačnou amplitudou oproti první vibraci v ohybu. Tím je zaručena vysoká produktivita, hladký povrch obrobku a dlouhá životnost nástroje i při obrábění hlubokých otvorů.
Tento modulární systém sestává z antivibračních tlumicích tyčí a různých typů vyměnitelných koncovek, jež jsou propojeny skrze přesné a spolehlivé zoubkované rozhraní upínacími šrouby. Antivibrační tělesa jsou dostupná v průměrech: 16, 20, 25, 32, 40, 50 a 60 mm se štíhlostními poměry L/D = 7 a 10. Vyměnitelné koncovky jsou kompatibilní se širokou paletou používaných pozitivních destiček, jako jsou CCMT, DCMT a VCMT. K dispozici jsou také koncovky pro negativní destičky DNMG a VNMG.

Čelní frézy DoQuad-Mill
Velmi zajímavou novinkou je produkt v oblasti čelního frézování. Jedná se o nové frézy DoQuad-Mill, které byly vývojovým centrem společnosti Tungaloy navrženy s ohledem na řešení problému upnutí frézy vůči obrobku.
Typické čelní frézy s úhlem nastavení břitu 45° neumožňují použití těchto nástrojů blízko kolmých stěn nebo upínek. Proto tento častý požadavek zákazníků řeší nové čelní frézy DoQuad-Mill s úhlem nastavení břitu téměř 90°. Díky tomu jsou tyto nástroje vhodné pro aplikace frézování ploch v blízkosti kolmých stěn či upínek.    
Oboustranné čtvercové destičky mají vysokou přidanou hodnotou díky osmi řezným hranám. Konkávní tvar ostří a velmi pozitivní úhel čela destičky zajišťují správné utvoření soudkovitých třísek a brání jejich opětovnému vniknutí do řezu. Velký úhel čela dále zaručuje velmi nízké řezné síly, které vznikají při použití jednostranných pozitivních destiček. Tato konstrukce nástroje je mimořádně efektivní při obrábění dílů s nízkou tuhostí nebo při nedostatečném upnutí.  
Tělesa fréz DoQuad-Mill jsou k dispozici v rozměrech od průměrů 50 do 100 mm ve standardním či jemnozubém provedení. Tělesa se standardní roztečí zubů jsou optimálně navrženy pro frézování bez vibrací, zatímco jemnozubá tělesa jsou přizpůsobena pro maximální výkonnost obrábění. Břitové destičky lze volit s rádiem špičky R0.8, R1.2 a R2.

Michal Karkoš, michal.karkos@tungaloy.cz

 
Publikováno: 29. 5. 2019 | Počet zobrazení: 1285 článek mě zaujal 300
Zaujal Vás tento článek?
Ano