asseco Aimtec murr

Přesná měření pro malé i velké stroje

Stále více strojů je vybaveno měřicími systémy, které jsou schopny provádět měření během procesu a v případě potřeby zastavit obrábění nebo upravit a zkorigovat parametry.

 

K dodavatelům takovýchto systémů, které hrají klíčovou roli v pokročilých CNC obráběcích operacích, patří i společnost Blum-Novotest, s jejímiž řešeními se lze seznámit na MSV v Nitře v hale M2. Tyto měřicí systémy se osvědčily i jako základ pro bezobslužné automatizované frézování a soustružení.
Systémy sond jsou ideální pro širokou škálu měřicích úloh. Například před obráběním velkých soustružených a frézovaných dílů se nulový bod obrobku automaticky určí a přenese na stroj. Specifické rozměry jsou pravidelně kontrolovány na téměř všech komponentech po výrobě.
Dotykové sondy pro měření obrobků se používají především na soustružnických centrech, přičemž na frézovacích strojích se kromě nich používají i laserové měřicí systémy nebo sondy pro měření a monitorování nástrojů. Typickým automatickým strojem pro bezobslužné obrábění malých, složitých dílů je DMG MORI Sprint 65, vybavený u firmy Tries tyčovým podavačem a dotykovou sondou Blum TC54-10 T. Jde o robustní sondu pro extrémní rychlosti a podmínky, které tyto stroje představují. Dalším vrcholem dotykové sondy je čelní měřicí mechanismus pro ozubení shark360. Velmi vysoká rychlost snímání 2 m/min zajišťuje extrémně krátké časy měření a vysokou průchodnost.
Pro obrábění větších komponent může být obráběcí centrum vybaveno sondou TC60 s rádiovou technologií BRC pro měření obrobků, protože spolehlivě přenáší signály z dotykové sondy na přijímač, navzdory nedostatečnému vizuálnímu kontaktu způsobenému velkou otočnou hlavou.

Foto: Blum

 
Publikováno: 30. 5. 2019 | Počet zobrazení: 1287 článek mě zaujal 310
Zaujal Vás tento článek?
Ano