asseco Aimtec murr

Výkonné plasty pro průmyslový 3D tisk

Pokročilé elastomery a materiály firmy Stratasys pro profesionální 3D tiskárny umožňují využívat aditivní výrobní technologie pro rychlou výrobu prototypů, nástrojů a dílů.

 

Nové elastomery a materiály, určené pro 3D tiskárny F123, věrohodně suplují reálné díly a nabízejí nový rozměr rychlé výroby prototypů i nástrojů. Přinášejí výbornou elasticitu, trvanlivost a rozpustnou podporu.
Přesné a funkční elastomery disponují schopností výrazného natažení nebo komprese bez ztráty potřebného tvaru. Nový plast s označením TPU 92A v kombinaci s vodou rozpustnými podporami nabízí možnost vyrábět střední až velké, složité, odolné a pružné elastomerové díly, což dříve nebylo proveditelné.
„Vytváření dílů z elastomerů za použití tradičních silikonových nebo CNC forem je mimořádně nákladné a časově náročné. Výrobci požadují řešení 3D tisku, která mohou být použita v reálném prototypovém a extrémním výrobním prostředí,“ uvedl viceprezident firmy Stratasys Zehavit Reisin.
Dalším pokrokem při vytváření reálných 3D prototypů je řada nových materiálů realisticky napodobující pryž, kůži nebo plast. Materiál Agilus30 White např. může napodobit díly, jako jsou gumové spoje a těsnění pro výrobce automobilů či barevné modely používané pro prototypy sportovního zboží nebo hraček. Mícháním tuhých i měkkých materiálů vytváří nejširší možnou škálu prototypů, které lze vyrobit na jedné tiskárně a dosahuje nejvyšší úrovně detailu.
VeroVivid Cyan rozšiřuje paletu více než půl milionu barev pro tiskárny J750 a J735, které zahrnují materiály od pevných až neprůhledných po pružné až průhledné. Nabízí možnost živých i průsvitných barev v jediném tisku, kdy VeroVivid Cyan a nový VeroFlexVivid umožňují výrobu realistických prototypů pro aplikace, jako jsou spotřební zboží apod. Díky vylepšeným profilům barev v softwaru GrabCAD Print mohou návrháři skutečně „tisknout to, co vidí“ s vysokou barevnou přesností.
Stratasys nyní dodává i FDM termoplast na bázi PEKK (Antero800NA) pro 3D tiskárny F900. Jde o velmi výkonný materiál odolný vůči chemikáliím i teplu, který má mimořádně nízké odplyňovací vlastnosti. Podle výrobce je ideální pro letecké a kosmické aplikace. Pro medicínské účely je zase určen MED625FLX, biologicky kompatibilní materiál vhodný pro zubní a ortodontické aplikace a pro implantáty.

 
Publikováno: 30. 5. 2019 | Počet zobrazení: 1485 článek mě zaujal 285
Zaujal Vás tento článek?
Ano