asseco Aimtec murr

Nové vlákno s uhlíkovým vyztužením

Nizozemský výrobce filamentů pro 3D tisk, společnost Royal DSM, zařadil do svého portfolia nové vlákno s uhlíkovým vyztužením třídy PA6/66.

 
Filament Novamid ID1030 CF10 je určen pro tisk konstrukčních částí, které jsou výrazně silnější, tužší a tvrdší s vyšší pevností v tahu a při modelaci, rozměrovou stabilitou a bez deformací. Navzdory relativně nízkému podílu uhlíkových vláken pouhých 10 % (tj. mnohem nižšímu než u jiných materiálů s obsahem uhlíku)  umožňuje 3D výrobu funkčních prototypů a průmyslových součástek s vlastnostmi blízkými tomu, co je obvykle dosažitelné pouze vstřikováním při současném sladění rychlého tisku nevyztužených plastů.
Díky svým mechanickým vlastnostem a hladkému vzhledu je vhodný pro velmi široké spektrum aplikací, které vyžadují robustní výkon při zvýšené teplotě, např. pro výrobu automobilových prvků, držáků a podpor pro průmyslové procesy nebo lékařských rovnátek apod.
„Technologie FFF (Fused Filament Fabrication) rychle roste a nachází uplatnění pro použití jak v prototypech, tak v průmyslových aplikacích. Díky vysoce výkonným materiálům, jako je nové vlákno s uhlíkovým vyztužením, ji mohou výrobci nasadit do mnoha dalších aplikací, např. pro funkční prototypování a odolné konstrukční průmyslové díly pro drsná prostředí,“ komentoval uvedení novinky viceprezident pro výrobu aditiv firmy DSM Hugo da Silva.
Novamid ID1030 CF10 je k dispozici v tloušťkách 1,75 a 2,85 mm a může být tištěn na standardních desktopových zařízeních typu FFF s tvrzenou tryskou. Materiál byl testován na několika otevřených platformách FFF, včetně platformy GermanRepRap a nového Ultimakeru S5. Testy podle výrobce ukázaly, že uživatelé mohou provozovat své tiskárny ve stejných rychlostech jako u nevyztužených plastů, přičemž dosahují podstatně lepší pevnosti a houževnatosti.
 
Publikováno: 30. 5. 2019 | Počet zobrazení: 1223 článek mě zaujal 275
Zaujal Vás tento článek?
Ano