asseco Aimtec murr

Hannover Messe 2019: Průmysl a digitální éra

S více než 6000 vystavujícími společnostmi se soubor veletrhů Hannover Messe stává každý rok světovou akcí průmyslových technologií. V sedmi sekcích se letos představily stěžejní novinky a trendy pro klíčové segmenty průmyslu, energetiky a logistiky.

 

Partnerskou zemí bylo letos Švédsko, které se prezentovalo jako země inovací a hi-tech. Ovšem hlavní pozornost na sebe poutaly nejen skandinávské technologie, ale trendy v průmyslové výrobě obecně, dokumentované v expozicích vystavovatelů z celého světa.

Ve znamení sítí a průmyslové automatizace
Vzhledem k tomu, že letos bude hlavním lákadlem zářijový strojírenský veletrh EMO (16.–21. září, Hannover), který se koná ve dvouletém cyklu, nebylo k vidění na Hannover Messe příliš značek ze strojírenské branže. Veletrh ovládla hlavně automatizace a roboti. Sekce s označením Integrovaná automatizace (přesněji IAMD - Integrated Automation, Motion & Drives) zahrnující průmyslovou automatizaci, pohony a fluidní techniku, zabrala polovinu z celkem 27 obsazených hal. I když ve skutečnosti ještě více, protože rovněž sekce Digital Factory, situovaná v dalších 2,5 výstavních halách, s průmyslovou automatizací úzce souvisí. Tématem byly především Smart factory a tovární automatizace propojená s digitalizací průmyslových procesů, digitální dvojčata, ale i řada komponent pro automatizaci či průmyslový internet věcí (IIoT), které představili jak renomovaní výrobci, jako Festo, Bosch Rexroth, Dell Technologies, ABB, Siemens a další, ale i řada startupových firem.
Klíčovým faktorem pro nástup digitálních technologií do průmyslu je samozřejmě komunikace, a to zejména v souvislosti s IoT, včetně jeho průmyslové varianty určené k předávání dat mezi stroji, odesílání dat z nejrůznějších senzorů pro analytické účely, monitoring a dálkovou údržbu, kdy hrají hlavní roli přenosová rychlost a kapacita komunikačních linek. To bylo i tématem jedné z dalších stěžejních sekcí: Nové generace sítí 5G, jíž bylo věnováno jak samostatné fórum, tak řada expozic.
Ve zkratce řečeno – k vidění bylo vše. Počínaje moderními automatizovanými linkami, chytrými prvky a senzory dodávajícími ve spojení s AI strojům vlastní inteligenci přes procesní kontroly, komponenty průmyslových řešení, řídicí systémy či roboty až po vizionářské futuristické koncepty, nebo praktické novinky v oblasti energií, od OZE po palivové články a vodíkové technologie. A za vším samozřejmě pokročilý software, vytvářející z konvenčních systémů a zařízení inteligentní řešení továren budoucnosti.

Energie a stlačený vzduch
Samostatnou kapitolou byl veletrh ComVac, kde se tradičně představují výrobci kompresorů a vzduchové techniky, jako např. značky Renner, Almig nebo třeba česká firma Atmos. Svou 100letou historii zde připomenula společnost Kaeser či 111. výročí firma Boge. Obdobně i veletrh Integrated Energy, zaměřený na energetiku a řešení v oblasti výroby a distribuce energie. Ten byl rovněž původně samostatným veletrhem.
Tradiční součástí veletrhu byla prezentace subdodavatelů pro nejrůznější průmyslové obory (Industrial Supply) a sekce Research & Technology, kde představily výsledky své práce univerzity a vědecké a výzkumné instituce. Mezi nimi nechyběly např. Fraunhoferovy instituty (vystavující mj. vysokorychlostní velkoformátovou 3D tiskárnu nebo řešení chytré továrny), německý Výzkumný ústav letectví a kosmonautiky (DLR), Technická univerzita v Cáchách, ale i národní a státní expozice.

Češi ve velkém světě
Na čtyři desítky českých firem prezentovaly v Hannoveru své produkty a služby. Některé v rámci společného českého stánku organizovaného agenturou Czech Trade, např. ždárský systémový integrátor a dodavatel automatizačních řešení DEL. Jiné preferovaly vlastní expozice např. ZKL v halách zaměřených na oblast jejich podnikatelských aktivit. Od sléváren, kovovýroby a elektroprůmyslu až po software, měřicí systémy nebo mechatroniku.
Musely ovšem čelit tvrdé mezinárodní konkurenci, zejména z řad asijských firem. Ty byly zastoupeny ve více než hojném počtu a jejich expozice (často sdružené do národních stánků) byly nepřehlédnutelné na celém výstavišti, což naznačuje další výrazný trend. Příkladem může být oblast výrobců kuličkových ložisek a pohonů, kde čínští dodavatelé rozsahem své nabídky zdatně sekundovali tradičním velkým výrobcům, jaké zastupovali se svými velkorysými expozicemi značky SKF, NSK, Timken aj. Nutno poznamenat, že ani stánek české ZKL se mezi nimi neztratil. Tradiční výrobci ložisek se naopak zaměřují na nové segmenty, např. SKF představilo novou technologii optického snímání Fiber Optic Sensing, umožňující radikální zvýšení spolehlivosti strojů v náročných prostředích a bez elektroniky.
Mohutnou účast kromě již zmíněné Číny měly ovšem nejen země tradičně spojované s hi-tech průmyslem, jako je Japonsko nebo Jižní Korea, ale i např. Turecko (se silným zastoupením v oblasti pohonů a energetiky), Indie, Rakousko apod.

Veletrh nejsou jen stánky
Neodmyslitelnou součástí veletrhů jsou i nejrůznější odborné konference, diskusní fóra, workshopy, které také nemohly v Hannoveru chybět. Například konference „Budoucnost práce v průmyslu“, kde odborníci z řad elitních manažerů diskutovali na téma Průmysl 4.0 a jeho dopad na pracovní svět zítřka.
Tradičně byla udělována i prestižní cena Hermes Award, kterou si letos odvezla německá startupová firma NanoWired za novinku s označením KlettWelding. Jde o inovativní řešení konektoru podobného suchému zipu pro univerzální použití v elektronice. Další ocenění patřilo do oblasti robotiky, kde byly udíleny tři ceny Robotics Award. Vítězem se stala společnost OnRobot s uchopovačem Gecko Gripper pro robotická ramena. Druhou cenu získal společný projekt firem Forward-ttc a Kuka v podobě nízkonákladového asistenta nabíjení elektrovozidel, a na třetí pozici se umístil Institut mobilních autonomních systémů a kognitivní robotiky na Aachenské univerzitě s autonomním terénním robotem EtaRob pro odstraňování plevelu v rostlinné výrobě.

Josef Vališka

 
Publikováno: 30. 5. 2019 | Počet zobrazení: 1178 článek mě zaujal 274
Zaujal Vás tento článek?
Ano