asseco Aimtec murr

Kamery, před nimiž se neschováte

Společnost NEC Corporation vyvíjí technologii pro identifikaci osob, schopnou rozpoznat lidi, jejichž postavy jsou částečně skryty, nebo je obraz pořízen zezadu či z boku.

 

Lidé se domnívají, že pokud nebude jejich obličej otočen přímo na kameru, ale odvrácen či zakryt, takže jsou před monitorovacími systémy v bezpečí, přinejmenším už zanedlouho to nebude tak jisté.
Nové řešení je založeno na vyvíjených technologiích rozpoznávání obličejů, které jsou schopny identifikovat obličeje s vysokou přesností, a to i když se objekt pohybuje nebo není dobře osvětlen či je na záznamu zachycen jen částečně. Vtip je v tom, že na rozdíl od běžně užívaných postupů zaměřujících se primárně na obličej a analýzu jeho shody se snímky v databázi, analyzuje tato technologie celkový vzhled osob, jako je jejich oblečení a tvar těla. Pomocí kombinace analýzy obrazu a technologií hlubokého učení byla firma NEC schopna vytvořit vysoce přesný identifikační systém, který se nespoléhá výhradně na snímky tváře, ale využívá i vyhodnocování dalších faktorů.
V mnoha případech totiž nemusí být technologie rozpoznávání obličeje dostatečná, např. když je tvář částečně skryta. Jakmile byla osoba zaregistrována pomocí technologie rozpoznávání obličeje, může být její vzhled zkombinován shromážděním dat z obrazů pořízených více kamerami. Tato technologie umožňuje rozpoznat širokou škálu cílových osob i tam, kde je mnoho lidí nebo vizuální překážky (např. křesla apod.), které brání tomu, aby osoba nebo tělo byly na kameře plně vidět. Systém stále vyžaduje zdrojový obrázek osoby, kterou má hledat. Pak dokáže efektivně využívat pro nalezení shody různé pohledy. Pracuje z mnoha úhlů s více kamerami a dokonce i zezadu. Při testování dosáhl až 90% míry úspěšnosti.

Mezi hlavní rysy systému patří:

– Možnost identifikovat osoby, které nejsou zcela viditelné na kameře – když se obraz monitorované osoby překrývá s více lidmi v davu nebo v zastíněném prostředí, vybírá systém automaticky jiné části obrazu osoby.

– Prokázání shody je možné i se záběry pořízenými zezadu nebo ze strany – účinné využívání technik více kamer a hlubokého učení může lidi vyhodnocovat z mnoha úhlů a efektivně identifikovat i v případě, že jejich tvář není viditelná.

Kamil Pittner

 
Publikováno: 30. 5. 2019 | Počet zobrazení: 1300 článek mě zaujal 293
Zaujal Vás tento článek?
Ano