asseco Aimtec murr

Laserem zahřívané disky s kapacitou až 100 TB

Už letos by se měly na trhu objevit první pevné disky nové generace, které budou vybaveny technologií umožňující výrazné zvýšení záznamové kapacity.

 

Technologická novinka nese označení HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording -magnetický záznam s tepelnou asistencí) a vyvíjí ji společnost Seagate. Na technologii využívající krátkodobého vysokoteplotního ohřevu konkrétního místa zápisu pomocí miniaturních laserů (na 400 °C po dobu kratší než jedna nanosekunda), která umožní hustější zápis dat prostřednictvím klasického magnetického pole na plotnách pracuje výrobce už několik let. Díky ní by pevné disky měly postupně dosáhnout ohromující kapacity až 100 TB. Což je možná z dnešního pohledu až naddimenzovaná hodnota, ale měřeno raketově rostoucím objemem dat v posledních letech dávají takováto vysokokapacitní úložiště smysl. První disky s technologií HAMR by se měly objevit už během let 2019 a 2020, ovšem jako první přijdou na řadu disky s menší kapacitou do 20 TB, po kterých by měla následovat 50TB verze a v roce 2025 plánuje Seagate uvést první zmíněný 100TB disk.
I když se nyní mezi výrobci počítačů těší značné popularitě rychlé SSD jednotky, ani vylepšené plotnové disky ještě rozhodně nepatří mezi technologie odsouzené k odchodu. Výrazně svižnější SSD disky jsou sice ideální pro určitý typ operací, zejména např. pro rychlý start systému, ale jako záznamové medium k ukládání dat jsou drahé, jejich kapacita je ve srovnání s klasickými pevnými disky nižší (zejména pokud jde o poměr cena/výkon) a mají i svá omezení pokud jde o formátování a garantovanou životnost. Tradiční pevné disky, jejichž spolehlivost dotáhli výrobci pomocí řady systémů kontrolujících stav diskových jednotek na vysokou úroveň, budou mít tak stále široké pole uplatnění, zejména pokud jde o ukládání velkých objemů dat. A tento parametr se nyní díky technologii HAMR ještě výrazně zlepší.

Kamil Pittner

MAMR
S obdobnou technologií MAMR (Microvawe Assisted Magnetic Recording) přišla i konkurenční firma Western Digital, která hodlá své vysokokapacitní disky představit rovněž letos. I zde je využit princip lokální úpravy oblasti pro zápis dat, ale na rozdíl od laseru vsadil výrobce na mikrovlny. Informace uvádějí nižší kapacitu, než jakou by měly nabídnout produkty Seagate. První disky budou mít 16 a 18 TB, poté 20 až 40 TB. Novinka bude využívat kombinaci hlavy (vyrobené chemicko-mechanickým procesem Damascene), oscilátoru točivého momentu (STO), který generuje mikrovlny 20–40 GHz, snižující koercitivitu média (odolnost vůči změnám při magnetizaci) a nového média.

 
Publikováno: 30. 5. 2019 | Počet zobrazení: 1156 článek mě zaujal 296
Zaujal Vás tento článek?
Ano