asseco Aimtec murr

Výše a hlouběji

Do seznamu staveb, které se mohou pochlubit přídomkem „nej-" přibude brzy několik dalších rekordních projektů.

 

V New Yorku, kde o unikátní výškové stavby není nouze, by se měla příští rok otevřít pro veřejnost nejvyšší venkovní vyhlídka na západní polokouli. Prosklená terasa s názvem Edge na nově budovaném mrakodrapu na Manhattanu odsune na druhou pozici dosud nejvyšší vyhlídkový bod v New Yorku, populární vyhlídkovou terasu na mrakodrapu Empire State Building. Název Edge (volně přeloženo hrana nebo roh) přesně vystihuje její charakteristiku: Design vyhlídkové terasy je koncipován jako prosklený trojúhelník vybíhající ze stěny budovy ve výšce 335 m, což činí z Edge páté nejvyšší zařízení svého druhu na světě. Na vrcholu mrakodrapu bude i panoramatická restaurace s barem.
Na opačném konci světa, v Evropě, zase vznikají dva unikátní bazény, které svou hloubkou předstihnou dosavadní rekordní zařízení (40 m hluboký bazén) v italském Montegrotto Terme. První z nich DeepSpot bude o 5 m hlubší s objemem ca 8000 m3 vody (což odpovídá 27 standardním 25m plaveckým bazénům), a měl by být otevřen v sousedním Polsku v městě Mszczonow. Projekt buduje společnost Aerotunel (provozující populární aerodynamické tunely FlySpot) a bude určen zejména příznivcům tzv. freedivingu, a to i z řad běžné veřejnosti. Sloužit má ale primárně pro výcvik potápěčů a specialistů různých profesí. Pro ty, kdo se potápění nevěnují, ale rádi by okusili také „hlubinný zážitek“, bude k dispozici prosklený panoramatický vyhlídkový tunel procházející vnitřkem bazénu.
Ještě hlubší bazén však buduje v britském Colchesteru u základny v Bedfordshire společnost Blue Abyss. Jde o projekt propojující průmyslovou, akademickou i vládní sféru. Unikátní stejnojmenné zařízení, které bude se svou 50m hloubkou dělat čest svému jménu – Modrá hlubina – má být do provozu uvedeno příští rok. Je ovšem určeno pro výzkumné a tréninkové účely. Toto centrum bude nejkomplexnějším výzkumným, školicím a zkušebním zařízením svého druhu na světě pro hlubinné a vesmírné prostředí. V projektu je zapojena v různých funkcích řada specialistů z leteckého a kosmického průmyslu včetně bývalých astronautů.

Josef Vališka

 
Publikováno: 30. 5. 2019 | Počet zobrazení: 1266 článek mě zaujal 291
Zaujal Vás tento článek?
Ano