asseco Aimtec murr

Měření v průmyslových operacích

Známé přísloví „dvakrát měř a jednou řež“ platí dosud, ale v podmínkách moderní průmyslové výroby se zvýšily nároky na přesnost měření a možnost jeho začlenění do výrobních procesů či strojních zařízení.

 

Velká posluchárna Fakulty strojní ČVUT byla 25. dubna letošního roku dějištěm odborného semináře s názvem „Inprocesní měření na obráběcích strojích“, pořádaného v rámci projektu NUCLEI. Akce se zúčastnilo více než sedm desítek posluchačů z řad výrobců a uživatelů obráběcích strojů.
Cílem projektu, který je zaměřen na Střední Evropu, je rozvíjet spolupráci ve výzkumu a vývoji v regionu mezi různými partnery (např. průmyslovými firmami, výzkumnými středisky a akademickou sférou) a tím posílit jejich konkurenceschopnost. Má také přispět k intenzivnějším inovacím v rozšíření přeshraniční spolupráce (kdy např. německá firma řeší projekt s českou výzkumnou organizací nebo naopak) a k posílení zájmu mezi komerčními firmami o společné projekty a uplatňování myšlenky konceptu Open innovation.
V rámci NUCLEI je vyvíjen tzv. technologický digitální periskop, nástroj, který umožní rychlejší přístup k výsledkům výzkumu a vývoje v oblasti robotiky, výrobních procesů, ICT, elektroniky, modelování a vizualizace v pokročilém zpracovatelském průmyslu. Například TOS Varnsdorf společně s Ústavem výrobních strojů a zařízení (RCMT) prezentovaly možnost využití těžkého horizontálního vyvrtávacího stroje jako souřadnicového měřicího stroje.
Stěžejní část přednášek a prezentací zajistila společnost Renishaw. Představila nejen své koncepce v oblasti průmyslové měřicí techniky, ale zajistila i špičkové specialisty, mezi nimiž figuroval John Kerry s prezentací „State of the art" v měření na obráběcím stroji. Šlo o systém zvýšení kvality výrobního procesu, resp. finálního obrobku. Po ní se ujal slova Josef Sláma, ředitel českého zastoupení Renishaw, který v přednášce „Mipexa – jak se vyvíjí požadavky zákazníků na měření v procesu“ dokumentoval na konkrétním příkladě nasazení precizní technologie a její přínos ve strojírenské firmě. Třetím z firmy Renishaw byl Martin Dlouhý, který věnoval svou přednášku tématu „Evoluce a revoluce v měřicích systémech pro obráběcí stroje". Popsal v ní trendy a aktuální vývoj v oblasti měření na obráběcích strojích, směřující k mobilním aplikacím a automatizovaným cyklům schopným průběžné optimalizace pro daný stroj.
Druhý blok zahájil Karel Svoboda z firmy Marposs představením systémů pro inprocesní měření na příkladě nasazení měření vnitřních a vnějších průměrů a vyvažování brousicích kotoučů v brousicích procesech při výrobě klikových hřídelí, např. s využitím systému FENAR vyhodnocováním akustických emisí.
To, že i mezi ryze českými firmami lze najít vývojová pracoviště, která si v ničem nezadají s renomovanými zahraničními institucemi a nijak nezaostávají ani za zvučnými jmény, dokumentoval ředitel brněnské firmy Mesing Jan Kůr. Originálním způsobem představil „českou alternativu“ k aktuálním trendům a koncepcím charakterizovaným obvykle vznešenými výrazy a marketingovými pojmy, a uvedl tyto někdy až přehnaně adorované věci na pravou míru. Nicméně o tom, že tento praktický a skromný přístup skutečně úspěšně funguje, svědčí skutečnost, že mezi klienty Mesingu (minimálně těmi, které může firma s ohledem na dohody o mlčenlivosti zmiňovat) figurují už mnoho let četné špičkové firmy, včetně předních automobilek, představující skutečnou elitu mezinárodní technologické a průmyslové sféry. Řešení, která pro ně brněnští výzkumníci vyvinuli, patří svými parametry do „první ligy“ ve své branži. Příkladem je i měřicí stanice pro hromadnou výrobu, která byla tématem prezentace.
Na jeho přednášku navázali Jiří Nádvorník z firmy Amest prezentací aplikace pro měření v průběhu výrobního procesu na příkladu výroby železničního soukolí, a zástupce společnosti SKF Aleš Rode s tématem měření a diagnostiky vibrací ložisek a vřeten obráběcích strojů. Finále pak už patřilo zástupcům dalších dvou průmyslových značek – Siemens seznámil s novinkami v měřicích systémech Sinumerik 840D a společnost Heidenhain představila měřicí sondy a softwarové podpory pro inprocesní měření na příkladě různých aplikací.

 
Publikováno: 19. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1191 článek mě zaujal 285
Zaujal Vás tento článek?
Ano