asseco Aimtec murr

Hydraulické systémy pomocných a trakčních pohonů kolejových vozidel

Kromě výroby nových systémů jsou opravy, modernizace a údržba v drážním segmentu jednou z klíčových aktivit společnosti Chvalis.

 

Startem firmy v odvětví kolejových vozidel, jak vzpomíná Milan Chvalina, jednatel společnosti, bylo projektové zadání velkého českého výrobce CZ Loko na modernizaci 30kusové série legendárního Brejlovce, čs. dieselelektrické lokomotivy z předlistopadové éry závodu ČKD. K tomuto projektu řešil tým odborníků z Chvalisu modernizaci hydraulického systému pohonu vrtulí chlazení spalovacího motoru a také navržení zcela nového kompaktního hydraulického pohonu lamelového kompresoru pro výrobu stlačeného vzduchu, který je klíčový pro ovládání a řízení lokomotivy a připojených vagónů nebo osobních vozů s bezpečnostní funkcí.
Díky tomuto projektu od roku 2001 významně narostly objemy prací nových systémů i oprav a modernizací pro sektor kolejových vozidel. K tomu musela firma přizpůsobit i své výrobní a skladové kapacity. V sídle společnosti v Hoštce na Litoměřicku se zvětšilo zázemí výrobní i logistické haly, která byla postavená v roce 2000. Další rozšíření bylo provedeno v roce 2016 na celkovou zastavěnou plochu 2500 m2.
Ve výrobním sektoru haly probíhá výroba nejen nových systémů, ale i opravy a modernizace stávajících zařízení pro české výrobce kolejových vozidel, jako jsou např. CZ Loko, Pars nova, České dráhy, DPOV nebo SŽDC, ale i pro soukromé dopravce a provozovatele dieselelektrických lokomotiv a motorových vozů.

Školení servisních mechaniků a pracovníků údržby
Důležitou oblastí, které se společnost Chvalis intenzivně věnuje, je budování lokálních servisních středisek, tzv. prodejních center. Ty jsou vhodně rozmístěny na území celé České republiky a pomáhají zabezpečit nepřetržitý 24hodinový záruční i pozáruční servis na hydraulické systémy nejen vlastní, ale i jiných výrobců, které používá jejich zákazník. K tomu samozřejmě patří i zabezpečení nonstop služby na poskytnutí potřebných náhradních dílů a servisních služeb.
Vysokou profesní kvalitu a odborný růst svých servisních mechaniků zajišťuje Chvalis prostřednictvím vlastního vzdělávacího a školicího střediska, které bylo vybudováno  v roce 2006 za podpory dotačních programů EU a certifikováno společností Parker Hannifin Corp. Tito servisní odborníci pak bez problémů dokáží zabezpečit zákaznický nepřetržitý záruční a pozáruční servis pro dodané hydraulické systémy kolejových vozidel i pro starší systémy zákazníků.
Kromě školení vlastních mechaniků firma nabízí ve svém školicím centru i odborně zaměřená školení pro své zákazníky, jako jsou pracovníci údržby motorových vozů a lokomotiv. Proto bylo školicí centrum v roce 2017 rozšířeno o další budovu, takže dnes již pro přespolní zájemce zabezpečuje i ubytování. Navíc Chvalis umožňuje tato odborná školení provádět i přímo u zákazníka pro jím vybrané kmenové zaměstnance a za použití jeho prostor a na jím provozovaném kolejovém vozidle.

Významná ocenění
V loňském roce firma získala 1. místo v soutěži Český lídr Ústeckého kraje a na podzim diplom v prestižní soutěži ČESKÝCH 100 NEJ. Jak sdělil jednatel firmy Milan Chvalina: „Tato významná ocenění, ke kterým přispěla dlouholetá poctivá práce celého kolektivu firmy, pro nás znamená závazek pro další zkvalitňování výrobků i služeb nejen v segmentu kolejových vozidel.

www.chvalis.cz

 
Publikováno: 19. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1258 článek mě zaujal 271
Zaujal Vás tento článek?
Ano