asseco Aimtec murr

Kluzná ložiska

Systémy současného světa jsou vyvíjeny pro stále rychlejší pohyb. Všechny rotující součásti se vkládají do ložisek, aby se zmenšilo tření, a tak se snížila spotřeba energie na pohyb.

 

Pro různé systémy se používají i různá ložiska, která se v základu dělí na valivá a kluzná. Kluzná provedení se vyznačují jednoduchou konstrukcí, malými zástavbovými rozměry a přijatelnou cenovou relací.
Nejvíce používaným materiálem je bronz, který je svými vlastnostmi schopen splnit vysoké nároky na uložení hřídelí. Klasicky soustružená pouzdra snášejí rychlosti až 2,5 m/s za předpokladu dobrého mazání. Novější provedení pouzder ze sintrovaného bronzu, jenž je při výrobě již nasycen olejem, se může provozovat až při rychlosti 10 m/s. Díky nové technologii došlo ke spojení bronzu a grafitu. Tato kombinovaná pouzdra snášejí zatížení až 100 N/mm2 a krátkodobě teploty až 400 °C. Pro znečištěné prostředí se hodí pouzdra ze svinutého bronzového pásu s mazacími kapsičkami, ve kterých je uloženo mazivo. Tato pouzdra se hodí zejména pro zemědělské, stavební a lesnické stroje, jak na radiální tak i axiální směr pohybu. Snášejí dynamické zatížení 40 N/mm2 a statické zatížení až 120 N/mm2.
To je jen malý výčet pouzder na bázi bronzu. Podobný sortiment nabízí pouzdra s teflonem a nová řada celoplastových pouzder, jež se nechají vyrobit se speciálními vlastnostmi pro dané prostředí, jako je chemická odolnost nebo zdravotní nezávadnost.

Jaroslav Cach

 
Publikováno: 19. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1511 článek mě zaujal 305
Zaujal Vás tento článek?
Ano