asseco Aimtec murr

Ložiska pro kritické aplikace chráněná brynýrováním

Brynýrování, nebo také černění, zvyšuje odolnost ložisek proti opotřebení a chrání je proti vlivům okolního prostředí. Jde o nákladově efektivní opatření společnosti NKE k prodloužení životnosti.

 
Jedná se o chemickou úpravu a provádí se pro zlepšení odolnosti proti korozi. Povrch ošetřených dílů se prostřednictvím vícestupňového chemického procesu přemění v tenkou vrstvu směsného oxidu o tloušťce 1–2 µm, které způsobí typické černé zabarvení. Takto upravené komponenty valivých ložisek disponují speciálními technickými vlastnostmi, zejména když vykazují vzájemný relativní pohyb. Vícenásobný ochranný účinek se uplatní již při brynýrování jednotlivých prvků, většinou valivých těles. Nejlepších výsledků se dosáhne, když jsou upraveny celé funkční plochy valivého ložiska, tj. tělesa ložiska a vnitřní i vnější kroužky.
Technologie brynýrování se osvědčila zejména na válečkových ložiscích u velkých převodovek větrných turbín, ale je vhodná i u jiných kritických aplikací s jinými typy valivých ložisek. Takto chráněná ložiska jsou označena příponou SQ94. Nejčastěji se však používá provedení SQ94-B (ošetřena jsou valivá tělesa), a SQ94-D (brynýrováno je celé ložisko kromě klece).
 
Publikováno: 19. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1176 článek mě zaujal 269
Zaujal Vás tento článek?
Ano