asseco Aimtec murr

Alrik Danielson, CEO SKF AB, míří do Prahy

Česká SKF pozvala Alrika Danielsona, aby byl jedním z keynote speakerů na konferenci Rolling Future, kterou pořádá ke svému stému výročí působení v českých zemích.

 

Účastníci budou mít díky reálnému modelu a rozšířené realitě (Augmented Reality) možnost vyzkoušet si, jak funguje zcela nová technologie SKF Fiber Optic Sensing (snímání dat z ložisek pomocí optických vláken), která namísto elektřiny využívá světla. Konference Rolling Future se uskuteční 21. května v nové budově Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC).

Co se stane v příštích sto letech?
Tak zní téma konference, která se zaměří právě na to, že v blízké budoucnosti už nemusí fungovat současné obchodní modely. Proměňuje se také přístup k zajištění výrobního procesu, kde výkonnost a predikce jsou nejdůležitějším hlediskem.
Mezi prezentujícími budou odborníci zaměření na toto téma, kteří publiku předají své znalosti a zkušenosti a na nich založené vize budoucnosti. Účastník konference si tak odnese inspiraci a také praktické rady, aby mu takříkajíc s digitalizací neujel vlak. Svůj pohled na budoucnost průmyslu představí CEO SKF AB Alrik Danielson. Digitalizace, inovace a s tím související výzkum a technologický vývoj je pole působnosti také pro Victorii Van Camp, CTO a President, Innovation and Business Development SKF AB. Ve svém příspěvku se bude věnovat primárně tématu „Data driven business“, kde představí, jak je důležitá práce s velkými daty v průmyslovém prostředí a v čem to může být pro všechny zúčastněné přínosem.
Alrik Danielson a Victoria Van Camp se zároveň na konferenci sejdou se třemi vítězi výzvy SKF, kterou plnili v rámci prvního českého průmyslového IoT hackathonu, konaného začátkem března. Hackeři vylepšovali přístup k údržbě právě za pomocí dat.
O tuzemských poznatcích a budoucnosti konkrétně českého průmyslu bude hovořit Jan Vosátka, technický ředitel skupiny firem Wikov, Jaroslav Lískovec, ředitel Národního centra Průmyslu 4.0 či Stanislav Ryšan, který má v Mondi Štětí na starosti spolehlivost strojního zařízení. Českou SKF zde zastoupí generální ředitel české pobočky David Poláček a Tomáš Kozelský, manažer Centra servisu a vibrodiagnostiky SKF v ČR.

Technologie v doprovodném programu
Celodenním programem provede účastníky konference Radek Špicar, viceprezident pro hospodářskou politiku a export ve Svazu průmyslu a dopravy České republiky. Vedle prezentací čekají účastníky panelové diskuze a bohatý doprovodný program. Například představení technologie SKF Fiber Optic Sensing (snímání dat z ložisek pomocí optických vláken), využívající světla místo elektřiny, což umožňuje bezpečné měření v nebezpečném prostředí. Absence elektroniky pak zajišťuje bezpečnost použití v elektromagnetických polích. Optická vlákna přenáší světelné signály na dlouhé vzdálenosti, což umožňuje vzdálené monitorování v místech, kde nelze použít bezdrátové technologie.
SKF se dlouhodobě zabývá digitalizací v českém průmyslu, obzvláště v oblasti prediktivní údržby. V závodě SKF Lubrication Systems CZ v Chodově monitoruje několik nejmodernějších japonských CNC obráběcích strojů a roboty za účelem prodloužení jejich životnosti. Užívá k tomu přístroje SKF Quick Collect a IMx–8, díky kterým lze objevit závady ještě před tím, než se promítnou do funkčnosti stroje.
Quick Collect je užíván pro pochůzkový monitoring, IMx–8 je oproti tomu trvale připojen ke strojům a sesbíraná data předává prostřednictvím cloudu do centra vzdálené diagnostiky v Ostravě. Zde jsou data zpracována do podoby diagnostických hlášení a následně se využívají k plánování preventivní údržby a oprav tak, aby nedocházelo k narušení výroby.
Vyzkoušené technologie SKF pomáhá zavádět u svých zákazníkům, a to bez nutnosti vysokých počátečních investic díky systému servisních kontraktů, které připravuje svým zákazníkům na míru. Tento unikátní způsob financování diagnostiky a údržby strojů v sobě zahrnuje shromažďování dat, jejich vyhodnocování i údržbu včetně náhradních dílů.
Právě přesun od „pouhého“ prodeje produktů k takzvané servitizaci fungující na principu úzké dlouhodobé spolupráce je dalším typickým rysem budoucnosti fungování nejen českého průmyslu.

Michaela Fikejzová

 
Publikováno: 19. 6. 2019 | Počet zobrazení: 1339 článek mě zaujal 264
Zaujal Vás tento článek?
Ano